2017-02-24 15:05:39

Obilježili smo Dan ružičastih majica

U srijedu, 22. veljače u našoj je školi po prvi puta obilježen Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day). Dan ružičastih majica nacionalni je program prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se 2007.godine dogodio u jednoj školi u Kanadi.

Učenik jedne škole došao je obučen u ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke i zbog toga je bio žrtva vršnjačkog nasilja. U znak podrške tom dječaku učenici škole također su odjenuli ružičaste majice. 17.veljače ove godine Sabor je izglasao kao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Od rujna ove školske godine u našoj je školi održan niz aktivnosti kojima smo željeli potaknuti učenike na prihvaćanje različitosti među ljudima i na razvijanje tolerancije i prihvaćanja. Pedagoginja Ivana Gašparac i psihologinja Tihana Glas su u pet mjeseci odradile pet radionica sa svim razredima na temu  različitosti, nenasilnog rješavanja sukoba, ljudskih prava i tolerancije. U sklopu projekta učenici su sudjelovali na keramičkoj radionici i radionici crtanja stripa koje su vodili učiteljice Mirna Lišnić i Ana Sušić, knjižničarka Anica Bokor i učitelj likovne kulture Roko Idžojtić.

Radovi učenika u sklopu školskog projekta „Zagrlimo različitost“ moći će se vidjeti na izložbi u holu škole, a fotografije obilježvanja Dana ružičastih majica možete vidjeti u nastavku.


Osnovna škola August Šenoa Osijek