2017-03-14 08:41:37

14. ožujak - Dan hrvatske himne

14. ožujka obilježava se Dan hrvatske himne.  Nacionalna himna Republike Hrvatske je Lijepa naša domovino. Autor tih stihova je ilirac Antun Mihanović, a njegova  pjesma je prvi put tiskana pod naslovom Horvatska domovina 14. ožujka 1835.  godine u  Danici.  Josip Runjanin, inače glazbeni amater,  uglazbio je stihove Mihanovićeve pjesme, a godine 1891. u Zagrebu je otpjevana  prvi put kao hrvatska himna pod naslovom Lijepa naša.

Mihanovićeva pjesma  ima čak 14 kitica, a napjevom za himnu su obuhvaćene samo dvije; popijevka pripada strofnom obliku građenom kao mala dvodijelna pjesma od šesnaest taktova. Na tako oblikovani napjev uobičajilo se pjevanje samo prve i druge te pretposljednje i posljednje kitice pjesme. Sve do  kraja 19. stoljeća popijevka je bila jedna od onih izvođenih u nacionalno obojenim svečanim prigodama. Poslije toga češće je pjevana i označavana kao narodna himna. Savez hrvatskih pjevačkih društava 1907. godine Hrvatskom saboru podnio predstavku “glede  službenog proglašenja pjesme ’Lijepa naša domovino’ hrvatskom himnom”. Sabor se o toj predstavnici nije očitovao. Ipak, popijevka je neslužbeno smatrana hrvatskom himnom i izvođena je u brojnim  svečanim prilikama.

Točkom 4. prvog ustavnog amandmana iz 1972. godine prvi je put u svojoj povijesti službeno proglašena hrvatskom državnom himnom.  Status i funkcija hrvatske državne himne potvrđen joj je u Ustavu Republike Hrvatske 1990. godine.

Dan hrvatske himne obilježili smo po prvi put u školi u sklopu Međunarodnog programa Eko-škole prigodno uređenim panoom i intoniranjem himne prvi sat.

mr.sc. Biljana Pavić


Osnovna škola August Šenoa Osijek