2017-09-12 17:53:24

Intervju s učenikom: David Bjelac (8.a)

David Bjelac, učenik 8.a razreda prošli mjesec sudjelovao je u međunarodnom hackathon-u namijenjenom djeci od 8-18 godina u kojem je sudjelovalo 28575 malih programera diljem svijeta čime je postavljen novi svjetski rekord u ovom području. Riječ hackathon programerima je dobro poznata – to je događaj, najčešće u trajanju od nekoliko dana, u kojem se programeri okupljaju s ciljem zajedničkog rješavanja računalnih problema i izazova. 

Prije nekoliko dana sudjelovao si u međunarodnom Moonhack 2017 projektu i uspješno riješio zadani zadatak! Čestitamo! Možeš li nam reći kakav je to projekt?


Moonhack je projekt organiziran od strane Code Club Australia te u njemu mogu sudjelovati učenici od 8-18 godina. Učenici mogu rješavati zadatke u 3 programska jezika (Python, Scratch i Scratch Jr.). Tema svih zadataka je svemir.

Je li projektni zadatak bio težak? Opiši nam malo zadatak koji si rješavao.

Zadatak je bio detaljno objašnjen te ga nisam dugo rješavao.U zadatku piše da je 2049. godina i da sam upravo sletio na Mjesec.Od mjesta gdje sam sletio do baze je potrebno tri dana putovanja roverom. Zadatak mi je bio napisati program u kojem biram 4 od 9 točna predmeta koja su mi potrebna za preživljavanje ta tri dana. Ako birani predmeti nisu na mojoj listi potrebnih za preživljavanje, program mora ispisati razloge zašto bi oni trebali biti, a ako jesu onda program mora ispisati da ću uspješno doći do baze.


Koliko dugo programiraš u Pythonu i jesi li koristio i neke druge programe/programske jezike nevezano uz nastavu informatike?

U Pythonu programiram od 5. razreda.Osim Pythona, programirao sam u C#. Njega sam koristio za izradu kviza za lektiru i mog malog ljetnog projekta, aplikacija s vicevima. Koristio sam i program za izradu igrica, Stencyl.

Jedan si od rijetkih učenika naše škole (a i naše županije) koji sudjeluje na školskim i županijskim natjecanjima iz programiranja. Jesu li teška natjecanja?Smatraš li da je važno da učenici uče programirati ?

Na natjecanjima ima malo učenika jer je mnogima programiranje dosadno te ga smatraju beskorisnim. Natjecanja su lagana ako se dovoljno vježba (kao i uvijek).  Programiranje je sjajna aktivnost za razvijanje logičkog načina mišljenja.Programiranjem se u današnje vrijeme mogu baviti svi koji se zanimaju za to i imaju volje i strpljenja, a imati razvijeno logičko mišljenje uvijek dobro dođe u životu.
Osim što si jako dobar informatičar, znamo da si i odličan glumac! Možeš li nam reći nešto o svojoj glumačkoj karijeri?

Glumom se bavim četiri godine te sam glumio u tri predstave. S glumom sam počeo na dramskom studiju Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Na dramskom studiju sam igrao u dvije predstave (Kada glumim, osjećam se kao ptica - mjuzikl i Sličice života, bajkovite i stvarne - drama). U školi sam glumio u mjuziklu Šuma Striborova (uloga: Stribor).   Osmi si razred, što planiraš nakon toga? Gdje se vidiš za recimo deset godina?

Poslije 8. razreda planiram upisati Elektrotehničku školu. Zatim, ako budem imao sreće, planiram upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu ili Akademiju dramskih umjetnosti.   David drži radionicu Pivot Animator u svom razredu:   Moonhack 2017: Kao Stribor u mjuziklu Šuma Striborova:    

Osnovna škola August Šenoa Osijek