2019-06-07 14:48:11

Državni stručni skup - Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj-Podrška učenicima s posebnim potrebama u kontekstu koncepta održivoga razvoja

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Osijeku, od 24. do 26. travnja 2019. održan je interdisciplinarni državni stručni skup Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj-Podrška učenicima s posebnim potrebama u kontekstu koncepta održivoga razvoja namijenjen učiteljima  i nastavnicima biologije, geografije i kemije.

Uvodna predavanja o prepoznavanju, osobinama, potrebama, ali i izazovima u radu s potencijalno darovitim učenicima te s učenicima s teškoćama, održali su izv. prof. dr. sc. Goran Livazović s Filozofskog fakulteta u Osijeku, dr. sc. Ksenija Romstein s Fakulteta odgojnih i obrazovnih znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera i Josipa Mamužić, dipl. psih. iz Poliklinike SUVAG.

Drugi dan skupa sudionici su proveli na terenu u parku prirode Kopački rit i na nekoliko ruta po gradu Osijeku. Učitelji  su u mješovitim grupama rješavali, vrednovali ili sami oblikovali zadatke i aktivnosti za učenike s posebnim potrebama te ih povezivali s domenama i očekivanjima međupredmetne teme Održivi razvoj i s ishodima drugih nastavnih predmeta. Za kretanje po terenu, rješavanje i oblikovanje zadataka sudionici su koristili različite metode koje su uključivale i dostupne mogućnosti informacijske i komunikacijske tehnologije. Tijekom posljednjeg dana skupa, učitelji i nastavnici predstavili su primjere projekata i modela učeničkog rada iz svojih škola.

Učiteljica naše škole mr.sc. Biljana Pavić u posterskoj je sekciji predstavila  projekt o kompostiranju  u našoj školi. Također je sudjelovala u organizaciji radionica za sudionike Državnog skupa.

Stručni skup organizirale su više savjetnice AZOO: Marina Ništ, Sonja Burčar, Vesna Milić, Borjanka Smojver i Lydia Lugar te 25 učitelja i nastavnika praktičara, uglavnom iz škola Osječko-baranjske županije.

mr.sc. Biljana Pavić


Osnovna škola August Šenoa Osijek