2019-06-10 10:55:39

Nekadašnji učenici naše škole proslavili 40 godina "male mature" (1979.-2019.)

Ispred naše škole u petak 31. 5. 2019. u predvečerje skupilo se ‘šaroliko društvo’ generacije maturanata 1978./79., čije su klupe napustili prije 40 godina.

Razrednica  Milene Dokić prozvala je u učionici svoje učenike: Andrašev  Marija (Galiot), Bacelj Vlado, Bakša Saša, Ban Željan, Jurić Željko, Matijević Darko, Matković  Gordan, Nevistić Marija (Rajnović), Pavić Biljana, Preradović  Jasmink a ( Jović), Sudarić Željko, Šarić Vesna ( Škorak). Radost trenutka ponovnog susreta četrdeset godina, bila je velika.

Osjećali su se sreća, ponos i zadovoljstvo. Bilo je tu pomalo i zbunjenosti izazvane činjenicom da je od mature prošlo 40 godina, a, eto, opet su tu kao da se nije ni rastajalo. Kao da je sve te godine vrijeme stajalo,  a oni tek dobili poneku boru, poneki kilogram i poneku sijedu.  Prisjetili su se onih kolega iz generacije koji zbog velike udaljenosti  nisu mogli doći na proslavu. No putem skaypa stupili su s nekima u kontakt i prenijeli dio slavljeničke atmosfere.  S posebnim su se pijetetom prisjetili  svojih učitelja i kolega  koji više nisu među živima.

U duhu misli J. Parry-a „Stvaraj nova prijateljstva i sačuvaj stara. Prva su srebrna, druga zlatna.” zaključili su, da bi s obzirom na godine, bilo dobro da se ubuduće sastaju svake godine. Za dvije godine trebali bi proslaviti 50 godina kako su upisali našu školu.

mr.sc. Biljana Pavić


Osnovna škola August Šenoa Osijek