2019-12-20 16:12:00

NE petardama!

Bliže se blagdanski dani, a s njima i pojava koja sve više uzima maha, a to je paljenje petardi i ostalih pirotehničkih sredstava. Paljenje petardi je potpuno neprimjereno u predblagdansko vrijeme za bilo koga. Svake godine uzima sve više žrtava, najviše među osnovcima poput vas.

Zapamtite, pucnji i pirotehnika nisu dio blagdanskog slavlja!

Najstrože se zabranjuje donošenje i paljenje petardi u krugu škole i u blizini školskog dvorišta.

Savjeti roditeljima:
Kako biste ovaj put postupili pametnije i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
Obvezno djecu poučite načinu rukovanja eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.
Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Upozoravamo Vas da je prema Zakonu o eksplozivnim sredstvima zabranjena prodaja petardi djeci do 14 godina starosti, a samim time i njihovo korištenje. Valja napomenuti da prema Zakonu o obveznim odnosima roditelji odgovaraju za štetu koju prouzroče drugome njihova maloljetna djeca, u kojem smislu upućujemo na odluku Vrhovnog suda RH. 

Zakon o obveznim odnosima 
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/288230.html

Kazneni zakon
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/267325.html

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira 
http://www.zakon.hr/z/279/Zakon-o-prekr%C5%A1ajima-protiv-javnog-reda-i-mira

Zakon o eksplozivnim tvarima 
http://www.zakon.hr/z/434/Zakon-o-eksplozivnim-tvarima


Osnovna škola August Šenoa Osijek