preskoči na sadržaj

Osnovna škola August Šenoa Osijek

 > Naslovnica

Seminar ‘Active art : Understanding and Enjoying Art in the Classroom and Beyond’

Autor: Administrator , 22. 11. 2021.

Naši učitelji Tihana Bučanac i Mario Pleša, su u sklopu projekta 'Škola koja uči', sudjelovali na tečaju ‘Active art : Understanding and Enjoying Art in the Classroom and Beyond’ .U nastavku možete pročitati njihov dnevnik aktivnosti.

Tečaj ‘Active art : Understanding and Enjoying Art in the Classroom and Beyond’ o umjetnosti i kako ju uvrstiti u nastavu trajao je od 4.10.-9.10.2021.godine.

 

1.dan:Prvi dan (3.10.2021.)smo došli u Barcelonu oko 22: 30 navečer, našli smještaj i odmah odmorili.

2.dan: Drugi dan – 4.10.2021.- u 10 ujutro - ponedjeljak je započeo tečaj u organizaciji Europass –a , koji je vodila Marta Mandolini koja je kratko predstavila njihovu organizaciju, ovaj tečaj, te kako ćemo i što po danima raditi.

Počeli smo s predstavljanjem sudionika (nas 9)te predstavljanjem svojih gradova , zemalja i škola iz kojih dolazimo. (slovačka, Grčka, Portugal, Latvija, Hrvatska) što se nakon kratke pauze i nastavilo.

U posljednjem dijelu današnjeg radnog dana predavačica nas je uvela u početke tzv ‘Art terapije’ -(predavanje: Foundation in art psychology) područja u psihologiji koje koristi umjetnost na razne načine pomoći pacijentima, ili samo kao tehnike opuštanja i koncentracije..

Predavanja i upoznavanje su trajala do 14:30 h , kad smo krenuli u obilazak grada Barcelone.

3.dan:Treći dan 5.10.2021.

U jutarnjim predavanjima smo nastavili s utemeljenjem Art terapije (Foundation in art therapy), te je slijedilo predavanje: ‘Art and health’ u kojemu smo učili razliku art terapije i art as therapy – pojma izliječenja uz pomoć umjetnosti.

Pogledali smo zanimljiva djela neočekivanih slikara i umjetnika (Art brut), što su zapravo psihički bolesnici na liječenju ili djeca na terapijama, te samouki slikari.

Nakon pauze slijedila je praktična aktivnost (Intuitive drawing) - inclusive work – svi su uključeni, makar nacrtali ili povukli samo jednu liniju. Kasnije su se više tih papira ‘udružilo’ pa smo na osnovu nacrtanog smislili naziv i priču o radovima – grupni rad.

U poslijepodnevnim satima razgledali smo dalje Barcelonu i rana Gaudijeva djela, te dio grada – Gracia.

 

 

4.dan: Četvrti dan:6.10.2021. U prijepodnevnim satima voditeljica je održala predavanje o umjetnosti i emocijama (Emotions and colors in and out of the classroom) gdje smo istraživali o umjetnicima i na koji način koriste boju, te koja se boja povezuje s čim u psihologiji. Nakon pauze imali smo meditaciju opuštanja i ‘čišćenja uma’ pomoću zamišljanja nama ugodnih boja, te tzv. ‘tuširanja bojama’.

Praktična aktivnost uključivala je prikazati vodu ili kapljice, štogod nas opušta te tako koristiti tehniku vodenih boja.

Poslijepodnevni sati su opet provedeni u razgledu grada, obilasku parkova i nekih istaknutih lokacija.

 

5.dan: Peti dan 7.10.2021.

Prijepodnevni sati su provedeni u predavanjima o umjetnosti i povezanosti s prirodom (Art and nature), te nakon uvodnih predavanja uputili smo se u park ruža fotografirati prirodu, praktični zadatak je bio naći i uslikati zanimljivi detalj iz prirode, parka, zelenila...

Drugi praktični zadatak je bio izraditi nešto u parku od prirodnih materijala koje tamo nađemo (tipa mandala, gnijezdo..)

U poslijepodnevnim satima organizirano smo posjetili Picassov muzej.

 

6.dan:Šesti dan 8.10.2021.

U petak na početku tečaja smo razgovarali o lokalnim umjetnostima, te je svatko predstavio umjetnika iz svog kraja te nešto novo ili neobično iz umjetnosti što radi.

Zatim je slijedila skulptura (3d art – creative sculpture to shape past, present and future). Od ponedjeljka smo skupljali razne objekte, smeće, papirnate čaše, folije, maske...i od toga smo izrađivali skulpturu kojoj smo dali ime.

Kasnije smo razgovarali o učenicima s posebnim potrebama te na koji način im približiti umjetnost i kako raditi s njima (svatko je poseban i drugačiji).

Poslije pauze je bilo rezervirano za certifikate i naše osvrte o samom tečaju.

 

7.dan; Sedmi dan smo imali razgled grada i njegovih raznih lokacija turističkim autobusom, između ostaloga posjetili smo i muzej umjetnika Joan Miro – a, park Guell, stari grad Barcelona, luku, Port vell...

8.dan; Osmi dan tj nedjelju smo proveli u putu natrag za Osijek. Letjeli smo do Budimpešte, Mađarska, te smo od tamo išli osobnim automobilom kući u Osijek gdje smo stigli kasno, u večernjim satima.

Tihana Bučanac i Mario Pleša
NAŠA ŠKOLA

Program Eko-Škole

Priloženi dokumenti:
Vizija i misija skole.ppt

Raspored informacija

Razredne obavijesti

   

   

   

   

Raspored zvonjenja

LATINSKE IZREKE
untitled

Jelovnik

 TJEDNI JELOVNIK: 

23.5.-27.5.2022.

PONEDJELJAK: pizza

UTORAK: kukuruzni prutić- mlijeko

SRIJEDA: lješnjak štangica

ČETVRTAK: lepinjica sa sirom- voće

PETAK: burek sa sirom- ledeni čaj

 

 

Školski facebook

Izvannastavne aktivnosti

ANKETA
Koliko vremena dnevno provedeš na internetu?


Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola August Šenoa Osijek / Drinska 14, HR-31000 Osijek / os-asenoa-os.skole.hr / ured@os-asenoa-os.skole.hr
preskoči na navigaciju