preskoči na sadržaj

Osnovna škola August Šenoa Osijek

 > Naslovnica

Virusi u stvarnom i digitalnom svijetu: Covid vs. računalni virus

Autor: Administrator , 25. 4. 2023.

Tijekom travnja proveli smo kratko istraživanje o virusima među učenicima 7. i 8. razreda. Učenici su na nastavi informatike uspoređivali računalne viruse s COVID-19 virusom, sličnosti i razlike u načinima širenja te posljedice i štete. Razgovarali smo o tome kako se prenose virusi, kako inficiraju svoje domaćine te postoje li neke karakteristike širenja sšpecifične za pojedine viruse. 

Analizirali smo štetu koje je napravio COVID-19 i štetu koje bi napravio računalni virus. Učenici su također govorili o svojim iskustvima s računalnim virusima. Razmišljali smo o posljedicama COVID-19 virusa, kao i šteti koju računalni virus može nanjeti računalu, računalnoj mreži, nekoj organizaciji ili pojedincu. 

Učenici su istražili mjere i načine zaštite od virusa, evo nekoliko savjeta učenika:

Zaštita od COVID-19 virusa

  • Nošenje maske
  • Cijepljenje
  • Fizička udaljenost
  • Pranje ruku

Zaštita od računalnog virusa

  • Antivirusni program
  • Vatrozid
  • Edukacija korisnika računala 
  • Jake lozinke

Više od 50% (58% učenika) učenika imalo je iskustvo s COVID-19 virusom tj. preboljelo je COVID-19 virus.

Simptomi su bili uglavnom blagi - povišena temperatura, gubitak okusa, začepljen nos. Zanimljivo je primijetiti da je dosta manji broj učenika (29%) imao iskustvo računalnog virusa.

Što zbog iskustva, što zbog ne(znanja), većina učenika (60%) smatra da im veću brigu tj. tjeskobu može stvoriti COVID-19 virus.

67% učenika ima na svojim računalima instaliran antivirusni program, a tek 18% učenika primilo je COVID-19 cjepivo.

Čak 73% učenika smatra da COVID-19 može izazvati  i teže veće posljedice od računalnog virusa. Kao glavni razlog navode zdravstvene posljedice COVID-a kao što su teške komplikacije i respiratorne bolesti. S druge strane, računalni virusi, iako mogu uzrokovati gubitak podataka i teškoće u mreži, rijetko direktno ugrožavaju ljudske živote.

Otprilike polovica učenika (44%) smatra da je COVID-19 teže držati pod kontrolom, dok se 56% učenika ne slaže s tom tvrdnjom. Smatraju da je ljudski faktor (ljudsko ponašanje, pridržavanje mjera) ključan u širenju i suzbijanju virusa dok je za računalne viruse donekle lakše kontrolirati i suzbijati. 62% učenika smatra da COVID-19 predstavlja veću prijetnju društvu od računalnih virusa.

Iako dvije različitih virusa, COVID-19 i računalni virusi imaju svoje sličnosti. COVID-19 direktno utječe na zdravlje osobe dok računalni virus inficira računalne sustave ili uzrokuje krađu podataka. Oba virusa se relativno brzo šire i za oba postoje efikasne mjere prevencije i liječenja. Učenicima je ovo istraživanje bilo zanimljivo te omogućilo da dublje analiziraju povezanost, sličnosti i razlike ljudskih i računalnih virusa.

 

učiteljica informatike Ivana Vezjak

 

 

 
NAŠA ŠKOLA

Program Eko-Škole

Priloženi dokumenti:
Vizija i misija skole.ppt

Raspored informacija

Razredne obavijesti

   

   

   

   

Raspored zvonjenja

LATINSKE IZREKE
untitled

Školski facebook

Izvannastavne aktivnosti

ANKETA
Koliko vremena dnevno provedeš na internetu?


Kalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola August Šenoa Osijek / Drinska 14, HR-31000 Osijek / os-asenoa-os.skole.hr / ured@os-asenoa-os.skole.hr
preskoči na navigaciju