preskoči na sadržaj

Osnovna škola August Šenoa Osijek

 > Naslovnica

Tjedan židovske kulture u OŠ August Šenoa, Osijek

Autor: Administrator , 16. 10. 2023.

Naša škola već dugi niz godina njeguje suradnju sa Židovskom općinom u Osijeku pa je tako iznjedren i projekt Tjedan židovske kulture u OŠ August Šenoa u sklopu Mjeseca židovske kulture. Cilj projekta je bio prepoznati zajedničke duhovno – povijesne korijene Židova i kršćana, upotpuniti znanje o Židovskoj religiji i razvijati međureligijski dijalog.

Koordinatorice projekta su bile Danijela Kemper Papp, učiteljica geografije i povijesti, Sandra Štiks, učiteljica matematike i s. Vianea Ana Pezer, vjeroučiteljica.

Od ponedjeljka 25. rujna do petka 29. rujna 2023. učenici su imali niz aktivnosti kojima su upoznali židovsku religiju i kulturu te obilježja svakodnevnog života židovskog naroda.  Kroz ples i pjesmu, kreativne radionice, predavanja, terenske aktivnosti (kazalište, kino, posjet židovskoj općini, edukativna šetnja gradom) učenici su stekli nova znanja te shvatili važnost međureligijskog dijaloga i suradnje.

 

Prije samog Tjedna židovske kulture  uslijedile su terenske aktivnosti:

 

9. rujna učenici su u Kinu Urania pogledali izraelski film Tjedan i jedan dan (komedija/drama iz 2016), a 16. rujna dokumentarni izraelski film Savršen (2020.).

Filmovi su prikazani u suradnji s veleposlanstvom Države Izrael u RH.

20. rujna učenici su sudjelovati u edukativnoj šetnji gradom Vođena tura Tragovima (ne)tolerancije. Upoznali su povijesno kulturnu baštinu grada vezanu uz Židove.

U holu škole postavljena je izložba učeničkih radova proizašlih iz radionica i predmeta iz osobne kolekcije učitelja za učenike i roditelje. Održane su radionice: pisanja hebrejskih brojeva, rješavanja križaljki i jednostavnih zadataka pomoću brojeva na hebrejskom, pisanja imena učenika hebrejskim slovima i izrada privjesaka, izrada menore od stiropora, izrada narukvica prijateljstva te pisanja mudrih izreka i poruka o prijateljstvu „Prijateljstvo nas veže“, izrada kvizova pomoću QR kodova „Poznati Židovi u Osijeku“.

Posebno je veselo bilo prilikom učenja i izvedbe pjesmice David Meleh Israel. https://www.youtube.com/watch?v=VxjDYtIBVRU

Tjedan židovske kulture započeo je posjetom učenika Židovskoj općini u Osijeku.  Učenici su prisustvovali predavanju o Židovstvu, a nakon toga pogledali kratki animirani film „Put do Šoe“ o poljskom getu i čuli više o njemu od poljskih autorica.

Našu školu je posjetio gosp. Drago Khon, predstavnik židovske zajednice. Našim učenicima posvjedočio je o svojem osobnom životu, židovskom načinu života, njihovim blagdanima, molitvama te židovskoj općini u Osijeku.

Održana je plesna radionica židovskog plesa gdje su učenici i učitelji u jednom školskom satu naučili plesne korake Kol Hakavod.

30. rujna učenici su posjetili Živu knjižnicu u Muzeju osobnih priča gdje su se upoznali sa stalnim postavom Muzeja koji trenutno čine 73 osobne priče, a prisustvovali su razgovoru s Ivankom i Damirom Lajoš, akterima izložbe Priče Židova.

Tog istog dana u sklopu zatvaranja Mjeseca židovske kulture učitelji su pogledali kazališnu predstavu Tajbele i njen demon po romanu Isaaca Singera, u režiji i adaptaciji Stefana Sablića.

Autorice teksta: Danijela Kemper Papp i s. Vianea Ana Pezer
NAŠA ŠKOLA

Program Eko-Škole

Priloženi dokumenti:
Vizija i misija skole.ppt

Raspored informacija

Razredne obavijesti

   

   

   

   

Raspored zvonjenja

LATINSKE IZREKE
untitled

Školski facebook

Izvannastavne aktivnosti

ANKETA
Koliko vremena dnevno provedeš na internetu?


Kalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola August Šenoa Osijek / Drinska 14, HR-31000 Osijek / os-asenoa-os.skole.hr / ured@os-asenoa-os.skole.hr
preskoči na navigaciju