preskoči na sadržaj

Osnovna škola August Šenoa Osijek

 > Naslovnica

Tjedan svemira u Šenoi

Autor: Administrator , 26. 10. 2023.

U proteklom tjednu učenici petih i šestih razreda vrijeme na satima Hrvatskog, Engleskog i Njemačkog jezika, Matematike, Geografije i Informatike posvetili su Svemiru i zanimljivostima o planetama. Kako nam je bilo i što smo radili možete pročitati i vidjeti u kratkom videu.

Učenici 5.a i 5.b razreda ujedinjeni na satu Hrvatskoga jezika s učiteljicama Marinom Bubalo i Zoricom Jukić istraživali su svemir. Nisu odjenuli astronautska odijela ni upravljali satelitima, sondama ni raketama, ali ipak  su uronili u književna i neknjiževna bespuća Svemira. Listali su enciklopedije, časopise, znanstvenu fantastiku, ali i digitalne knjige, a rezultat njihova istraživanja je zajedničko književno djelo – Svemir u očima petaša.

Svemir u očima petaša

Koliko je velik svemir?

Svemir je veliki nepoznati neograničeni prostor.

Svemir je sveukupno postojanje – sav prostor, materija, energija i vrijeme.

Jako je velik.

Svemir je slobodno mjesto.

 

Za mene je svemir magično mjesto s puno zvijezda i boja.

Svemir je prekrasno mjesto u kojem ima puno čarobnih planeta.

Za mene je svemir prelijepa velika rupa s čarobnim zvijezdama.

Svemir je šaren.

Meni je svemir  prava zagonetka – ne možeš znati što se sve nalazi u njemu.

Meni je svemir nepoznanica koja se nikada neće otkriti.

Na integriranoj nastavi Matematike, Engleskog i  Njemačkog jezika s učiteljicama Sandrom Štiks, Tamarom Glavaš i Lidijom Grganović proučavali su osobitosti nama najvažnijeg kutka svemira – Sunčevog sustava.

Računali su udaljenosti među planetima, zapisivali velike brojeve, određivali skupove, unije i presjeke. Otkrivali su nove pojmove na svom i stranim jezicima, te razgovarali o zanimljivostima pojedinih pojedinih planeta. Učili su o Sunčevom sustavu kroz igru i pjesmu.

Nastavne sate Geografije učenici šestih razreda s učiteljicom Danijelom Kemper Papp posvetili su obilježavanju Svjetskog tjedna svemira. Bilo je vrlo zanimljivo i nadasve poučno. Istraživali su povijesni let k Mjesecu te svemirski brod Apollo 11. Nakon odgledanih snimki slijetanja i prvih čovjekovih koraka na Mjesečevu tlu koje je učinio američki astronaut N. Armstrong raspravljali su o značenju i pravoj težini riječi „Ovo je malen korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo“. Kako bismo povezali našu domovinu s američkim svemirskim  programom Apollo istraživali su lik i djelo Mike Vucelića. Za kraj, učenici su izradili svoj model svemirske letjelice Apollo od kartona i papira.

Na satu informatike učenici šestih razreda s učiteljicom Ivanom Vezjak obilježili su Svjetski tjedan svemira uključivanjem u međunarodni prjekt Europske svemirske agencije (European Space Agency) i sudjelovali u natjecanju Space Gallery Cometition gdje je ovogodišnja tema bila Alien life. Učenici su razgovarali o svemiru i mogućem životu u njemu te kroz izradu digitalnog rada na svoj način prikazali kako izgleda život izvanzemaljaca.
NAŠA ŠKOLA

Program Eko-Škole

Priloženi dokumenti:
Vizija i misija skole.ppt

Raspored informacija

Razredne obavijesti

   

   

   

   

Raspored zvonjenja

LATINSKE IZREKE
untitled

Školski facebook

Izvannastavne aktivnosti

ANKETA
Koliko vremena dnevno provedeš na internetu?


Kalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola August Šenoa Osijek / Drinska 14, HR-31000 Osijek / os-asenoa-os.skole.hr / ured@os-asenoa-os.skole.hr
preskoči na navigaciju