preskoči na sadržaj

Osnovna škola August Šenoa Osijek

 > Naslovnica

Raspored individualnih informacija u šk.god.2022./2023. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 21. 11. 2022. 08:41

Dokument se nalazi u privitku.

 [više]

Nagradni natječaj za izradu logotipa naše Eko-škole Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 22. 11. 2022. 17:08

Dio šestoga koraka Programa Eko-škole je logotip Eko-škole. Željeli bismo naš dosadašnji logo ekoškole učiniti zanimljivijim. Stoga smo raspisali nagradni natječaj za idejno rješenje novog logotipa naše Ekoškole.  Uvjeti natječaja nalaze se na web stranici škole i u Teamsima.

 [više]

„Pomozimo psima u azilu u Nemetinu!“

Autor: Administrator , 22. 11. 2022. 17:06

Tradicionalno u sklopu programa Eko-škole u studenom organiziramo akciju prikupljanja pomoći psima u azilu u Nemetinu. Voljeli bismo nastaviti ovu lijepu tradiciju koja se na našoj školi provodi punih 17 godina. Pozivamo vas da od 24. 11. do 9. 12.  2022. zajedno prikupmo hranu, igračke, deke, posude za hranjenje pasa ili donirate novčani prilog kojim ćemo kupiti hranu za pse. Donirano možete ostaviti u školskoj knjižnici kod učiteljice Anice Bokor ili Biljane Pavić. Predstavnici odjela koji će sudjelovati u akciji posjetit će azil i uručiti donaciju. 

 [više]

Zahvalnica za sudjelovanje u međunarodnoj akciji Running out of time

Autor: Administrator , 22. 11. 2022. 17:04

Uspjeli smo! Bili smo među 750.000 učenika koji su prenijeli poruku svjetskim liderima u Egiptu na COP27 o životnoj potrebi za obrazovanjem o klimi. Voljni smo preuzeti vodstvo u suočavanju s trenutnom klimatskom krizom. Naš Global Schools Action Day nije prošao nezapaženo. Link o objavi našeg filma na facebook stranici Global Schools Action Day.

 [više]

Učiteljice Danijela Kemper Papp i Marina Bubalo na Erasmus+ tečaju na Islandu

Autor: Administrator , 21. 11. 2022. 08:51

Učiteljice Danijela Kemper Papp i Marina Bubalo sudjelovale su na tečaju „Smart teacher play more“ na dalekom Islandu u Reykjaviku, od 5. do 12. studenog 2022. godine. Na tečaju su sudjelovali učitelji iz Hrvatske, Slovenije, Finske, Španjolske, Grčke, Rumunjske, Srbije, Njemačke, Austrije, Poljske, Italije, Australije, Francuske, Islanda, Mađarske, Latvije i Estonije. Tema edukacije bila je „Project based learning in the classroom“. 

 [više]

Stopama baštine

Autor: Administrator , 21. 11. 2022. 08:47

Učenici 3.a i 3. b razreda su  pod vodstvom učiteljice Ljiljane Opančar sudjelovali u projektu Stopama baštine. Projekt je ostvaren u suradnji s udrugom Snaga kulture, njihovim predsjednikom Davorom Horvatom i  pod pokroviteljstvom UNIKOM-a d.o.o. 
Projekt se realizirao tijekom mjeseca listopada.  

 [više]

Posjet ekipe hitne pomoći učenicima trećih razreda

Autor: Administrator , 21. 11. 2022. 08:42

7. studenog 2022.  posjetila nas je ekipa HITNE POMOĆI, ali na sreću ne na naš hitan poziv već kako bi nam pojasnila što to hitna pomoć radi i kako bi nas nečemu i poučila. Tata naše Ene Kapitanović , inače djelatnik hitne pomoći , gospodin Ante Kapitanović sa svojim radnim kolegom medicinskim tehničarom Mariom Lazarom omogućio nam je nezaboravno, vrlo zanimljivo i edukativno iskustvo. 

 [više]

4. MILENIJSKO NATJECANJE - SOVICE GLAGOLJICE

Autor: MIRNA LIŠNIĆ, 19. 11. 2022. 11:40

Oblikovanje glagoljice u glini za Milenijsko natjecanje

Matea Almaši i Erika Urošević učenice su 4.a razreda one čine ekipu SOVICE GLAGOLJICE i sudjelovat će na 4.Milenijskom natjecanju u organizaciji EFOS-a . U različitim vrstama gline izrađivale su uporabne predmete s glagoljičkim slovima npr naušnice, pločice s imenima u glagoljici za ulazna vrata ili vrata dječje sobe,ukrase za bor.

 [više]

Dan sjećanja na Vukovar

Autor: Administrator , 18. 11. 2022. 08:29

18. studenoga prisjećamo  se  žrtve grada Vukovara i hrabrosti njegovih stanovnika i branitelja.Učenici, roditelji, učitelji i zaposlenici naše škole uključili su se u obiljezavanje ove obljetnice te su uz Vukovarsku ulicu zapalili svijeće.

 [više]

Osmaši na kinoprojekciji filma „Mauthausen: dva života“

Autor: Administrator , 17. 11. 2022. 16:50

Austrijski kulturni forum Zagreb ove je godine organizirao 12. Dane austrijske kulture u Osijeku, a svečanom obilježavanju priključili su se i naši osmaši.

 [više]

Sudjelujemo na 4. Milenijskom natjecanju

Autor: Administrator , 16. 11. 2022. 14:56

I ove godine sudjelujemo na Milenijskom natjecanju koje će se ove godine održati po četvrti puta. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije nacionalno je i međunarodno natjecanje organizirano za učenike i studente iz Republike Hrvatske i inozemstva. Natjecanje je oblikovano po pedagoškim i metodičkim standardima, a održava od 30.11. do 2.12. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

 [više]

Uključili smo se u međunarodnu akciju Running Out of Time - Vrijeme nam ističe

Autor: Administrator , 31. 10. 2022. 15:12

Tisuće trkača i biciklista uključili su se  u najdužu neprekinutu štafetnu utrku pod nazivom Vrijeme nam ističe - Running Out of Time kako bi 7767 km dugom rutom, koja prolazi kroz 18 zemalja prenijeli štafetu s klimatskom porukom mladih upućenu svjetskim čelnicima koji će se okupiti na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama - COP27 6. 11. 20022.

 [više]

Osječki nobelovci - projekt naših kemičarki

Autor: Administrator , 31. 10. 2022. 14:49

Naše osmašice Franka Kiš, Klara Tufekčić, Sara Bićan,  Kiara Hajdinjak, Lara Krpan i Karla Bičvić na dodatnoj nastavi kemije upoznale su se kroz projekt Osječki nobelovci sa životom i radom osječkih kemičara, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju.

 [više]

Projektnim danom na temu Dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježili smo Dan Eko-škole

Autor: Administrator , 31. 10. 2022. 08:47

Naša škola već devetnaest godina ima prestižan status Međunarodne Eko-škole (na proljeće očekujemo platinasti status Eko-škola). Taj status stekli smo marljivim radom na promicanju ekološkog odgoja i obrazovanja među našim učenicima, roditeljima, uposlenicima škole i lokalnoj zajednici. Prema smjernicama ovoga programa u obvezi smo svake godine organizirati projektni dan tj. Dan Eko-škole.

Ove godine obilježili smo ga 17. listopada 2022. temom Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici zajedno sa svojim učiteljima, roditeljima i vanjskim suradnicima marljivo su radili u 14 radionica.

 [više]

Kompostiramo zajedno

Autor: Administrator , 31. 10. 2022. 08:27

Veoma smo sretni jer smo nakon dužeg vremena zbog pandemije korona virusom ponovo počeli kompostirati u školi. Bilo je puno posla. Naši komposteri su dotrajali te smo zahvaljujući tvrtki Novocommerce International d.o.o. i gospodinu Igoru Paviću dobili 8 paleta od kojih je naš domar Antun Krstin napravio nove kompostere. Zahvaljujemo i gospodinu Davorinu Papu koji nam je dovezao palete u školu. Naši osmaši Ivano, Maroje i Filip (8.a) prosijali su staru kompostnu hrpu. Dobiveni kompost koristit ćemo za prihranu školskog cvijeća i drveća u edukativnom parku.

 [više]

Obilježili smo Dan kravate

Autor: Administrator , 31. 10. 2022. 08:11

U našoj školi obilježen je 18. listopada 2022. godine  Svjetski dan kravate. Svi učenici i učitelji pozvani su doći u školu sa kravatama i tako obilježiti dan kad se sjećamo još jednog nacionalnog simbola Hrvatske.

 [više]

Kreativna lektira - Lapbook

Autor: Administrator , 26. 10. 2022. 08:49

Tražeći iznova što kreativniji pristup u učenju, učenici šestog i osmih razreda ovaj su put primijenili izradu lapbooka pri interpretaciji svojih lektirnih djela na satu hrvatskoga jezika. Izraz se može prevesti svakako: kao knjiga na preklop ili krilata knjiga (lap= krilo/preklop; book= knjiga). Učenici osmih razreda svoju su knjigu na preklop izradili nakon pročitanosti sljedećih djela: E. Kishon, Kod kuće je najgore; A. S. Exupery, Mali princ; A. Šenoa, Prosjak Luka, a učenici šestog razreda nakon pročitanosti djela Josipa Cvenića, Čvrsto drži joy-stick. Pogledajte u nastavku jesu li bili uspješni, jer njihova učiteljica Marina kaže da itekako jesu. 

 [više]

Obilježili smo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Administrator , 26. 10. 2022. 08:23

U četvrtak 20. 10. 2022.  u našoj smo školi svečano obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama Sandom Lukendom, Mirtom Ćosić, Ljiljanom Opančar, Ivonom Bojčić, Mirnom Lišnić i Jasenkom Matijević te vjeroučiteljicama sestrom Vianeom Pezer i Ružicom Papić i knjižničarkom Anicom Bokor pripremili su stihove i kratke priče o kruhu i plodovima zemlje. 

 [više]

Izložba - Modeli stanica

Autor: Administrator , 26. 10. 2022. 08:17

U predvorju škole postavljena je izložba Modeli stanica koje su izradili učenici sedmih razreda iz biologije. Naučili su da ne postoje samo autobusne, tramvajske i željezničke stanice već da postoje i stanice koje izgrađuju naše tijelo. Modelirali su stanice od raznih materijala: glinamola, plastelina, drva, kartona, spužve,striopora itd.

 [više]

Uključimo se u međunarodni projekt Running out of time

Autor: Administrator , 24. 10. 2022. 08:12

Ove jeseni krenula je štafetna utrka pod nazivom Vrijeme nam istječe - Running Out of Time od Glasgowa u Škotskoj (grad domaćin COP26) do Sharm el-Sheikhau Egiptu (grad domaćin COP27) koja će trajati 38 dana i noći i biti će to najduža
neprekinuta štafetna utrka ikada održana. U središtu ovog događaja su mladi ljudi u školama diljem svijeta. Cilj je da se na COP27 (Konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama)  dođe uz podršku velikog broja mladih čiji se glasovi ne mogu zanemariti.

 [više]

Naša bivša učenica prof.dr.sc. Đula Borozan (Andrašev) na listi 2% najutjecajnijih znanstvenika u 2021. godini

Autor: Administrator , 24. 10. 2022. 08:10

Redovita profesorica u trajnom zvanju prof.dr.sc. Đula Borozan svojim ustrajnim radom, trudom i zalaganjem našla se na listi 2% najutjecajnijih znanstvenika u 2021. godini. Ovu listu tradicionalno objavljuje svake godine Sveučilište Stanford iz Sjedinjenih Američkih Država. Lista se temelji na najvećoj svjetskoj znanstvenoj bazi Scopus  putem koje možemo pratiti citiranost pojedinih autora. Profesorica Borozan radi na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Izuzetno smo ponosni na nju i želimo joj još puno, puno uspjeha u radu i da nas i dalje uveseljava svojim međunarodnim, znanstvenim priznanjima.

 

Učenici i zaposlenici škole

 [više]

Obilježili smo Svjetski tjedan svemira

Autor: Administrator , 19. 10. 2022. 08:08

“Sputnjik-1”, prvi umjetni satelit Zemlje, lansiran je 4. listopada 1957. Dakle,  točno prije 65 godina počela je svemirska era, jedna od najodvažnijih epoha u povijesti čovječanstva.

Od toga trenutka, pogleda uprtog u svemirska bespuća, tko nije maštao o moćnim letjelicama, raketama? Ili, tko nije poželio na noćnom nebu zapaziti Kumovu slamu, zvijezdu Večernjaču ili pokoju zvijezdu padalicu? Tko nije poželio  otkriti veliku tajnu svemira i zaploviti njegovim beskrajem, doseći ga? 

 [više]

Projekt Radioaktivna slušaonica

Autor: Administrator , 14. 10. 2022. 15:24

Projekt Radioaktivna slušaonica - radioigra za djecu i mlade HRT je projekt s kojim  je Odjel drama Hrvatski radio započeo 2011. godine, radionički je sadržaj tijekom  kojega urednica/dramaturginja Nives Madunić Barišić i tonmajstor Tomislav Šamec  učenicima od 03. do 07. razreda osnovne škole u prostoru škole ili knjižnice  predstavljaju jednu radijsku dramsku emisiju za djecu i mlade proizvedenu na HRT-u,  a potom uz fotografije, video materijale i zvukovne ilustracije vode učenike kroz  proces nastanka emisije, govore o mediju radija kao obrazovnom, umjetničkom i  kulturnom sadržaju te s učenicima stvaraju i snimaju jednu dramsku scenu.  Slušaonica traje dva školska sata. 

 

 [više]

Erasmus Days

Autor: Administrator , 13. 10. 2022. 14:33

Koja su to najdraža sjećanja i odredišta slavonskih Erasmusovaca? A najdraže Erasmus aktivnosti i fotografije? I.gimnazija Osijek je i ove godine okupila tridesetak osnovnih i srednjih škola Slavonije i Baranje kako bi zajednički obilježili Erasmus dane. Našu školu predstavile su svojim plakatima učiteljica njemačkog jezika Anela Pejić te učenice 7.a razreda Katja Bačić i Natali Ljikar.

 [više]

Kompostirajmo zajedno!

Autor: Administrator , 7. 10. 2022. 15:05

Pozivamo učenike i djelatnike škole da se uključe u akciju  kompostiranja  tako da do srijede 12. 10. 2022.   prikupljaju  kod kuće organski otpad i da ga u srijedu donesu u školu kako bismo oformili novu kompostnu hrpu. Učenici drugoga razreda imat će 3. sat radionicu „Odvojimo po boji“.

 [više]

Prvi „Veliki odmor“ u OŠ „August Šenoa“

Autor: Administrator , 7. 10. 2022. 14:25

Učenici Filmske družine (8. r.) u petak 30. rujna 2022. godine održali su svoju prvu emisiju pod nazivom „Veliki odmor“, na kojoj su sa svojom voditeljicom učiteljicom M. Bubalo, vrijedno radili kroz mjesec rujan. Učenici su osmislili, snimili i montirali uvodni i odjavni dio emisije, dok se intervju održavao uživo putem školskog razglasa. 

 [više]

U potrazi za blagom

Autor: Administrator , 5. 10. 2022. 11:34

Ovo su nam bili jako zanimljivi nastavni sati Povijesti jer su se naši učenici 5. b razreda našli u ulozi malih povjesničara.

Pretraživali su se tavani, podrumi, razgovaralo se s bakama i djedovima u potrazi za što zanimljivijim i starijim povijesnim izvorima / vrelima.

 

 [više]

Stolica = trening

Autor: Administrator , 5. 10. 2022. 11:24

Da stolica ne služi samo za sjedenje već i za trening otkrili su učenici 7.a i 7.b razreda naše škole u sklopu obilježavanja Europskog tjedna sporta koji se održava od 23. do 30. rujna. 
Trening smo započeli jednostavnim vježbama disanja te vježbama mobilnosti kojima smo pokrenuli sve dijelove tijela.Stolica nam je kod nekih vježbi ravnoteže malo pomogla kao oslonac, a kod vježbi snage nam je dodatno pojačala intenzitet treninga. 
Veliki osmijeh na licima sedmaša pokazao je da baš vole takve sate razrednika.
Trening je vodila učiteljica engleskog jezika i licencirana voditeljica pilatesa, joge te grupnih treninga uz glazbu Lidija Grganović.
 
 [više]

Mjesec židovske kulture

Autor: Administrator , 29. 9. 2022. 14:24

Već dugi niz godina u našoj Školi njegujemo multikulturalnost, potičemo međureligijski dijalog  te osnažujemo razvoj naših učenika na polju građanskoj odgoja. U skladu s time, ove smo se godine vrlo aktivno uključili u obilježavanje Mjeseca židovske kulture.

 [više]

Obilježili smo Europski dan jezika

Autor: Administrator , 27. 9. 2022. 23:14

Dana 26. rujna obilježava se Europski dan jezika te su tim povodom učenici naše škole obilježili taj dan. U nastavku možete pročitati kako su ga obilježili na nastavi razredne nastave, engleskog jezika, matematike, informatike i hrvatskog jezika.

 [više]

24. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“

Autor: Administrator , 9. 9. 2022. 13:37

Učiteljica Marina Bubalo punih je osam dana (od 18. do 26. 8.) svoje boravište preselila u Varaždin, gdje je sudjelovala na 90-satnom stručnom usavršavanju na kojem je stekla temeljna znanja za provedbu nastave medijske kulture, kao i za voditeljicu nove izvannastavne aktivnosti u našoj školi, Medijske družine. Medijskoj družini cilj će biti promicanje medijske pismenosti, kao i poticanje učenika na samostalnost i kreativnost u radu kroz različite projekte.

 [više]

Junaci prirode - završna manifestacija

Autor: Administrator , 24. 6. 2022. 08:03

Dječji kreativni centar DOKKICA i OŠ August Šenoa Osijek  14.lipnja 2022. u 18h organizirali su završnu manifestaciju projekta "Junaci prirode" u dvorištu naše škole. Manifestaciju su pratili učenici i učitelji naše i drugih škola te djeca, roditelji i građani. 
U programu su nastupili učenici naše škole, a bila je prikazana i dječja predstava s omiljenim junacima prirode: papagajem Perom, medvjedom Vlatkom i Šumskim – knezom od Zelenoga gaja. 
Održane su i kreativne radionice te izložbe dječjih radova nastalih u okviru projekta Junaci prirode.
 [više]

Međunarodni eTwinning projekt "Uz čitanje riječi rastu"

Autor: Administrator , 20. 6. 2022. 07:56

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna svake godine. U našoj školi posebnu pozornost posvećujemo razvoju pismenosti koju realiziramo provodeći brojne projekte. Stoga se 4.b razred ove školske godine uključio u međunarodni eTwinning projekt „Uz čitanje riječi rastu/ Words grow by reading“ kojeg su osmislile učiteljice Ljiljana Marinjak i Marija Bulut Lukačević, u suradnji s učiteljicom Monikom Mužar- Kos. 

 [više]

Bili smo na Danima otvorenih vrata Odjela za kemiju

Autor: Administrator , 20. 6. 2022. 07:51

Popuštanjem mjera zbog pandemije korona virusom omogućilo je učenicima i učiteljima naše škole odlazak na terensku nastavu. Tako su kemičari i predstavnici učenika 6.a, 7.a, 7.b i 8.b razreda  u pratnji učiteljica Anice Bokor, prof. i mr.sc. Biljane Pavić  posjetili Odjel za kemiju povodom Dana otvorenih vrata, 31. svibnja 2022. godine

 [više]

Izložbom slikovnica zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta i dioramama staništa učenici 6.a razreda obilježili Međunarodni dan biološke raznolikosti

Autor: Administrator , 9. 6. 2022. 11:05

22. svibnja obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti. Proglasili su ga Ujedinjeni narodi 1993. godine, kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju, a datum je odabran kao spomen na 22. svibnja 1992., datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti.

 [više]

Projekt "Volim životinje"

Autor: Administrator , 7. 6. 2022. 14:00

Učenici 2.a i 2.b razreda su  prošli tjedan u sklopu projekta „Volim životinje“ posjetili veterinarsku ambulantu. Cilj ovog projekta je bio učenicima približiti problematiku kućnih ljubimaca (oni nisu samo igračke, nego živa bića sa svojim potrebama.

 [više]

Uspjeh naših učenika na županijskim natjecanjima u šk.god.2021./2022.

Autor: Administrator , 7. 6. 2022. 11:19

I ove godine naši učenici sudjelovali su na brojnim županijskim natjecanjima te postigli zapažen uspjeh. Ove godine na županijsku razinu natjecanja učenici su se plasirali iz predmeta njemački jezik, engleski jezik, kemija, geografija, povijest, informatika, likovna kultura, matematika i fizika, a odlične rezultate postigli su i u mini nogometu te odbojci.

 [više]

Edukacija učitelja u sklopu Erasmus projekta u Barceloni

Autor: Administrator , 3. 6. 2022. 07:28

Učiteljica Mirna Lišnić i pedagoginja Ivana Gašparac sudjelovale su na edukaciji u Barceloni. Uz predstavnice naše škole, sudjelovali su i učitelji iz Hrvatske, Portugala, Češke i Rumunjske. 

Tema edukacije bila je primjena kreativnih metoda i inovacija u poučavanju. Tijekom edukacije susrele su se s brojnim kreativnim metodama rada, vježbama mindfulnessa, ali i digitalnim obrazovnim materijalima. Predavanja su trajala od 2. do 7. svibnja 2022. Nakon svakog predavanja odrađen je praktičan dio, gdje su morale primijeniti nova saznanja u stvaranju nastavnih sadržaja. Uspješno su odradile sve postavljene zadatke.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 NAŠA ŠKOLA

Program Eko-Škole

Priloženi dokumenti:
Vizija i misija skole.ppt

Raspored informacija

Razredne obavijesti

   

   

   

   

Raspored zvonjenja

LATINSKE IZREKE
untitled

Jelovnik

 TJEDNI JELOVNIK: 

28.11.-2.12.2022.

PONEDJELJAK: pizza

UTORAK:piroška vanilija- malina

SRIJEDA: kifla s makom

ČETVRTAK: lepinjice sa sirom-voće

PETAK: krofna sa čokoladom

 

 

 

Školski facebook

Izvannastavne aktivnosti

ANKETA
Koliko vremena dnevno provedeš na internetu?


Kalendar
« Prosinac 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola August Šenoa Osijek / Drinska 14, HR-31000 Osijek / os-asenoa-os.skole.hr / ured@os-asenoa-os.skole.hr
preskoči na navigaciju