preskoči na sadržaj

Osnovna škola August Šenoa Osijek

Upoznajte naše fotografe

Autor: Administrator , 10. 6. 2016. 16:40

Tko su ti učenici i kako provode vrijeme na foto-grupi? Kaže se da slika govori više od tisuću riječi, pa eto neka i vama ispriča poneku priču o našim vrijednim i kreativnim učenicima.

 [više]

I ove godine sudjelovali smo na natječaju Eko-fotka

Autor: Administrator , 10. 6. 2019. 07:00

Ove godine natječaju Eko-fotka u organizaciji OŠ Ferdinandovac i pod pokroviteljstvom Korpivničko-križevačke županije odazvale su se 72 hrvatske škole poslavši 970 fotografija na dvije zadane teme. Na temu A Kukci u akciji pristiglo je nešto više fotografija nego na temu B Ovo nanosi bol našoj majci prirodi. U kategoriji A natjecale su se i naše učenice 7. razreda Nika Bičvić i Eva Iharoš pod mentorstvom učiteljice informatike Ivane Vezjak.

 [više]

Načini fotografiranja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Eva Iharoš, 7. 6. 2019. 15:34

Vyacheslav Mishchenko je macro fotograf. Rođen je 2.12.1964. godine u Ukrajini.

 [više]

Tvrđa

Autor: Sara Rukavina, 7. 6. 2019. 15:23

Tvrđa,stara Osječka jezgra.Nastala tijekom 18.st..U njoj se nalazi najstariji trg u Osijeku i od četiri ulaza u Tvrđu ostao je samo jedan,Vodena vrata.Osim povijesne baštine ima  kulturno i duštveno značenje.

 [više]

Aaron Siskind - fotograf

Autor: Administrator , 9. 4. 2019. 23:05

Aaron Siskind poznati je američki fotograf (1903. - 1991.). Najviše se bavio crno-bijelom apstraktnom fotografijom. Fotografirao je zidove, ceste, kamenje, prašinu i svakodnevnicu ulica kojima je prolazio. Nika će nas upoznati s njegovim radom kroz nekoliko fotografija koje je sama uslikala u njegovom stilu.

 [više]

Igra boja

Autor: Administrator , 2. 4. 2019. 07:52

Nekoliko apstraktnih fotografija u dodiru razlicitih boja s mlijekom. 

 [više]

Digitalna obrada fotografije

Autor: Administrator , 10. 12. 2018. 23:02

Što je laso, kako izrezati fotografiju, kako obojati dio fotografije te kako spojiti dvije fotografije u jednu? Učili smo o osnovnim alatima za digitalnu obradu fotografije, a nekoliko radova možete pogledati u nastavku.

 [više]

Pobjedili smo na nagradnom natječaju "Selfie u knjižnici - što mi znači knjižnica"

Autor: Administrator , 14. 11. 2016. 09:18

Natječaj za Najbolji selfie u knjižnici na temu Što mi znači knjižnica objavilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo povodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica 11. studenoga 2016.  Na natječaj je pristiglo 86 fotografija od 77 autora iz cijele Hrvatske. Nagrađena fotografija snimljena je u knjižnici OŠ August Šenoa, a snimile su učenice 8. razreda Karla Kulić i Martina Ramljak, članice školske foto-grupe pod vodstvom učiteljice informatike, I.Vezjak. 

 [više]

Dan hrvatskih knjižnica

Autor: Lucija Lauš, 11. 11. 2016. 15:46

11. studenog obilježava se Dan hrvatskih knjižnica .Dan hrvatskih knjižnica 2016. odvija se pod sloganom Knjižnice za bolje sutra. Povodom toga Hrvatsko knjižničarsko društvo održalo je natjecanje za najbolji 'selfiji' u knjižnici.

Naša je slika bila proglašena među tri najbolje.U knjižnici smo održali malu fotografsku radioncu za učenika razredne nastave.

 [više]

Šetnja Tvrđom

Autor: VERONIKA IVA Čuljak, 11. 11. 2016. 15:32

Učenici su na fotografima išli u Tvrđu.Prošetali su i uslikali su nekoliko slika.Snimili su nekoliko mjesta.

 [više]

Fotografi na školskom igralištu

Autor: Administrator , 20. 9. 2016. 10:40

Početak nove školske godine označio je i novi početak za rad naše foto-grupe. U gostima su nam ovaj put bili učenici petog razreda, a dan smo proveli na školskom igralištu.Otkrili smo petašima kako napraviti iluziju u fotografiji, a oni su nama pokazali kako se igra košarka. U nastavku možete pogledati kako nam je bilo i što smo radili.

 [više]

Što je to prisiljena perspektiva u fotografiji?

Autor: Administrator , 10. 6. 2016. 16:30

Tehnika prisiljene perspektive (eng.forced perspective) vrlo je popularna među našim učenicima, a i šire. Svi ste vjerojatno već vidjeli slike zalazećeg sunca na dlanu, Eiffelov toranj između prstiju ili oslanjanje na Kosi toranj u Pisi. Ova tehnika koristi optičku iluziju zbog koje vam se čini da je neki objekt veći, manji, bliži ili dalji. 

 [više]

Eko-fotka 2016.

Autor: Administrator , 7. 6. 2016. 17:19

I ove godine sudjelovali smo na foto-natječaju Eko-fotka 2016. koji provodi eko-škola Ferdinandovac pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti te Koprivničko-križevačke županije. Ovaj natječaj provodi se na državnoj razini i uključuje velik broj učenika iz cijele Hrvatske. Na izložbi u OŠ Fredinandovac bit će izloženo nekoliko fotografija naših fotografa u kategorijama Pupoljci novog života i Ovo nanosi bol našoj majci prirodi

 [više]

Kako nastaje duga?

Autor: Administrator , 8. 4. 2016. 16:54

Mi fotografi uvijek imamo puno pitanja i često nas fotografija dovede do nekih sasvim novih otkrića. Često se osim fotografijom bavimo i fizikom, kemijom, biologijom... Tako smo na primjer u jesen, dok smo slikali lišće, saznali da je lišće zapravo bezbojno, a i kada ga vidimo u boji, zeleni listovi su ustvari žuti, iako mi to ne vidimo. Mi zelenu boju vidimo zbog klorofila, a kada se on počne raspadati - žuti pigmenti postaju vidljivi. A kada lišće pocrveni, radi se o istom onom pigmentu koji i jagodama daje onu crvenu boju. Sada, u proljeće, ne razmišljamo toliko o lišću, ali su se pojavila nova pitanja - Kako nastaje duga? Kako vidimo boje?

 [više]

Igra svjetlom

Autor: Administrator , 4. 3. 2016. 16:40

Dok su još dani bili kratki, a noći duge, iskoristili smo mrak za stvaranje neobičnih fotografija. Učionicu smo dodatno zamračili tamnim tkaninama i platnima kako bi bila što tamnija. Za ovu vježbu koristili smo šarene LED lampice koje se postave na prste. Rukama se proizvode različiti oblici, a kako je u učionici potpuni mrak, kamere hvataju samo svjetlo lampica. Fotografi su bili Karla, Ana Š. i Tin, a ostatak grupe pomagao im je pokretima ruku i nogu da dobiju fotografije koje možete vidjeti u nastavku.

 [više]

Finding faces at unexpected places

Autor: Administrator , 7. 2. 2016. 18:29

U ovoj vježbi pokušali smo gledati stvari iz 'drugog kuta' i vidjeti lica tamo gdje ih naizgled nema. Za fotografe je ova vještina drugog kuta vrlo važna. Za život je još važnija. Uvijek ponavljamo, nije važno kakav imamo fotoaparat nego ono što vidimo. A evo kako su ovaj zadatak 'vidjeli' naši fotografi.

 [više]

Božićni bokeh

Autor: Administrator , 27. 12. 2015. 17:58

Riječ bokeh na japanskom označava nešto što je izvan fokusa, a često je sinonim za tehniku fotografiranja gdje dijelovi fotografije, obično kružnog oblika, ostaju 'zamućeni' u pozadini tj.izvan fokusa. Bokeh se posebno ističe ako postoji neki izvor svjetlosti (u našem slučaju šarene lampice) na tamnoj pozadini. Pogledajte kako su se naši fotografi snašli s ovom tehnikom fotografiranja.

 [više]

Moj Osijek: Europska avenija

Autor: Administrator , 28. 11. 2015. 11:39

Europska avenija jedna je od najljepših osječkih ulica. No koliko puta smo prošli u žurbi kroz ovu ulicu, a da nismo imali vremena stati na trenutak i pogledati ljepotu ovih zgrada, secesijskih motiva na inače bezličnim fasadama, neobična vrata i ograde, terase i balkone? U okviru obilježavanja Dana grada Osijeka, donosimo vam nekoliko detalja secesijske arhitekture našeg lijepoga grada! 

 [više]

Vukovar

Autor: Administrator , 27. 11. 2015. 17:13

Ove godine obilježili smo Dan sjećanja na Vukovar odlaskom naVukovarsku cestu u Osijeku, paljenjem svijeća za žrtve Vukovara , dostojanstvenom školskom svečanošću te posjetom učenika osmih razreda osnovnoj školi Nikole Andrića u Vukovaru. U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija učenice 8.b razreda Dorotee Dražić.

 [više]

Jesen

Autor: Administrator , 29. 10. 2015. 09:00

Tiho, o tiho govori mi jesen: 
Šuštanjem lišća i šapatom kiše.

 [više]

Tolerancija

Autor: Administrator , 22. 10. 2015. 09:51

Međunarodni dan tolerancije obilježava se diljem svijeta 16. studenoga. To je dan koji nas podsjeća da trebamo poštivati i uvažavati jedni druge. Na temu tolerancije naši fotografi mogli bi puno toga reći, ali ovaj puta smo odlučili da njihove fotografije govore umjesto njih.

 [više]

Ples s bojama

Autor: Administrator , 9. 10. 2015. 20:20

Naša mašta napravit će puno bolju fotografiju od skupog fotoaparata. Danas smo proširili 'hvatanje trenutka' u kojem zvuk nastaje i nestaje, a Dorotea je u međuvremenu zaplesala s bojama. 

 [više]

Kako 'zamrznuti' trenutak?

Autor: Administrator , 7. 10. 2015. 09:02

Zatvarač (shutter) je dio foto-aparata koji se nalazi ispred senzora i štiti senzor od dotoka svjetlosti. On kontrolira koliko će blenda dugo biti otvorena. Brzina zatvarača predstavlja vrijeme njegova otvaranja/zatvaranja tj.vrijeme za koje je senzor izložen izvoru svjetlosti. Vrijednost se izražava u sekundama tj. dijelovima sekunde. Velika brzina zatvarača (high shutter speed) omogućava nam da 'zamrznemo' trenutak na fotografiji i napravimo vrlo zanimljive fotografije. 

 [više]

Osvojili smo zlatnu plaketu na foto-natječaju Eko-fotka 2015.

Autor: Administrator , 11. 6. 2015. 19:49

Ove godine naša foto-grupa sudjelovala je na foto-natječaju Eko-fotka 2015. koji provodi eko-škola Ferdinandovac pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti te Koprivničko-križevačke županije. Ovaj natječaj provodi se na državnoj razini i uključuje velik broj učenika iz cijele Hrvatske. Naša učenica 8. a razreda, Lara Uglik, osvojila je zlatnu plaketu za svoju fotografiju "Tužan vrt" u kategoriji Ovo nanosi bol našoj majci prirodi.

 [više]

 NAŠA ŠKOLA

Program Eko-Škole

Priloženi dokumenti:
Vizija i misija skole.ppt

Raspored informacija

LATINSKE IZREKE
untitled
Razredne obavijesti

   

   

   

   

Raspored zvonjenja

Jelovnik

 TJEDNI JELOVNIK 10.6.-14.6.2019.

PONEDJELJAK: kroasan s čokoladom- cedevita

UTORAK: hrenovka u tijestu - jabuka

SRIJEDAkrofna s čokoladom- mlijeko

ČETVRTAK: pizza

PETAK: čokoladni muffin- sok

 

 

 

 

DOBAR TEK!

Vaša teta kuharica Anica

 

Školski facebook

Izvannastavne aktivnosti

ANKETA
Koliko vremena dnevno provedeš na internetu?


Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Na današnji dan

14.3.1879.

Datoteka:Albert Einstein Head.jpg

1879. - rođen Albert Einstein, njemački fizičar i nobelovac.

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola August Šenoa Osijek / Drinska 14, HR-31000 Osijek / os-asenoa-os.skole.hr / ured@os-asenoa-os.skole.hr
preskoči na navigaciju