preskoči na sadržaj

Osnovna škola August Šenoa Osijek

Sudjelovali smo na Festivalu znanosti

Autor: Administrator , 7. 6. 2019. 15:27

I ove godine u vremenu od 08. do 13. travnja 2019. održao  se  FESTIVAL ZNANOSTI, 17. po redu u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.Tema Festivala znanosti 2019. bila je „BOJE“.

 [više]

Primili smo certifikat za odrađeni projekt “Veliki lov na biljke” (The Great Plant Hunt)

Autor: Administrator , 7. 6. 2019. 14:59

Ove školske godine uključili smo se u projekt “Veliki lov na biljke“, edukativni projekt Ekoškola i Toyote. Organizatori projekta su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE) i Toyota Motor Europe zajedno s The Royal Botanic Gardens, Kew te nacionalnim koordinatorima programa Ekoškole u zemljama sudionicama.

 [više]

Naše učiteljice među najboljima u sustavu odgoja i obrazovanja

Autor: Administrator , 7. 6. 2019. 14:54

Najbolji hrvatski odgojitelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici za svoj  izniman trud i rad nagrađuju se promocijom u zvanje mentora i savjetnika. Napredovanjem u zvanje želi se nagraditi najbolje u sustavu, one koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini.

 [više]

Državni stručni skup - Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj-Podrška učenicima s posebnim potrebama u kontekstu koncepta održivoga razvoja

Autor: Administrator , 7. 6. 2019. 14:48

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Osijeku, od 24. do 26. travnja 2019. održan je interdisciplinarni državni stručni skup Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj-Podrška učenicima s posebnim potrebama u kontekstu koncepta održivoga razvoja namijenjen učiteljima  i nastavnicima biologije, geografije i kemije.

 [više]

Posjetili smo Odjel za biologiju

Autor: Administrator , 22. 2. 2019. 09:39

Mala ali odabrana ekipica ekologa šestog b razreda, te predstavnici učenika (knjižničara) 4.a, 4.b i 5.a razreda koji su uključeni u međunarodni projekt „Veliki lov na biljke“ (The Great Plant Hunt) u pratnji učiteljica Anice Bokor i Biljane Pavić posjetili su Odjel za biologiju. Na Zavodu za zoologiju pozdravila nas je i zaželjela dobrodošlicu pročelnica Odjela za biologiju docentica dr.sc. Ljiljana Krstin kao i dr. sc. Goran Vignjević.

 [više]

Uključeni smo u međunarodni projekt Veliki lov na biljke: The Great Plant Hunt - edukativni projekt ekoškola i Toyote

Autor: Administrator , 6. 12. 2018. 14:24

Ove godine i naša se škola  uključila u  edukativni projekt "Veliki lov na biljke" (The Great Plant Hunt).   Posredstvom Udruge „Lijepa Naša Zagreb“ i  ove se školske  godine  Hrvatska  uključila u projekt usredotočen na biološku raznolikost. Organizatori projekta su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE) i Toyota Motor Europe zajedno s The Royal Botanic Gardens, Kew (Velika Britanija).

 [više]

Dan Eko-škole i Dane zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Administrator , 22. 10. 2018. 21:11

Ovogodišnji Dan Eko-škole posvetili smo kravati. Naime 18. listopada svake godine obilježava se hrvatski i svjetski Dan kravate. Taj dan izvedena je,  2003. godine, spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima. (http://academia-cravatica.hr/ )

 [više]

Prenosimo iz tiska: Najpoznatiji hrvatski modni dodatak bio je nezaobilazan u cijeloj školi (Glas Slavonije)

Autor: Administrator , 19. 10. 2018. 21:50

Lijepo je vidjeti svih naših 279 učenika, sve naše djelatnike i nastavnike uključene u današnje zanimljive i svečane aktivnosti, zadovoljno je rekao Krešimir Ćosić, ravnatelj OŠ August Šenoa, u kojoj su jučer održane čak tri manifestacije. Dan ekoškole i Dan kravate te Dani kruha, odnosno Dani zahvalnosti za plodove zemlje međusobno su se isprepleli i spojili u jedno veliko događanje. Ravnatelj škole Krešimir Ćosić i učiteljica razredne nastave Ljiljana Opančar ovom su prilikom gostovali i u programu hrvatskog radia radio Osijek.

 [više]

Rezultati akcija prikupljanja staroga papira održanih 10. i 11. 10. 2018.

Autor: Administrator , 16. 10. 2018. 21:29

U  posljednjoj akciji prikupljanja staroga papira prikupljeno je 4168 kg papira. Čestitamo i zahvaljujemo svima koji su pomogli da za našu knjižnicu prikupimo 843 kg papira i tako kupimo par novih knjiga za knjižnicu. Također zahvaljujemo i pohvaljujemo naše  prvašiće i njihove  učiteljice Anu Vuksanović i Sandu Lukendu  koji su u ovoj akciji prikupili 799 kg papira - 1. B odnosno 563 kg 1.A. 

 [više]

EKOLOZI 6.B NA IZLOŽBI BUNDEVA I TIKVICA U GČ RETFALA

Autor: Administrator , 17. 9. 2018. 17:48

Tradicionalno jedanaesti  put, prigodom Dana GČ Retfala, Centar za kompost i gospođa Mira Jelčić organiziraju izložbu bundeva i tikvica.

 [više]

Sudjelovali smo na Forumu - kružno gospodarstvo i zelena radna mjesta

Autor: Administrator , 7. 9. 2018. 19:46

U Osijeku je 6. 9. 2018. u BIOS-u održan Forum - kružno gospodarstvo i zelena radna mjesta kao dio projekta "2REGION2SUSTAIN“ koji u Osijeku provodi UNIKOM d.o.o. Našu školu na forumu je predstavljala mr.sc. Biljana Pavić.

 [više]

Budimo zajedno čuvari hrvatske tradicijske kulture

Autor: Administrator , 14. 5. 2018. 17:29

U prilogu prenosimo članak Radio Osijeka i zvučni zapis intervjua nastavnice Biljane Pavić te ravnatelja Krešimira Ćosića o  obilježavanju projektnog dana Eko-škole.

 [više]

Stvarali smo bećarce, posjetili Topolje, učili o lipicancima

Autor: Administrator , 14. 5. 2018. 08:34

U prilogu pročitajte članak Glasa Slavonije i pogledajte kako je naša škola obilježila Dan Eko-škole.

 [više]

Dan Eko-škole - Europska godina kulturne baštine 2018. - Budimo zajedno čuvari hrvatske tradicijske kulture

Autor: Administrator , 14. 5. 2018. 08:26

Europski parlament i Vijeće donijeli su 17. svibnja 2017. godine Odluku (EU) 2017/864 o Europskoj godini kulturne baštine 2018.

Stoga je i tema našeg ovogodišnjeg Dana Eko-škole bila posvećena obilježavanju Europske godine kulturne baštine.  Raznovrsnim događanjima 11. svibnja 2018. obilježili smo taj dan s ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine.

 [više]

Obilježavanje Dana Eko škole - podsjetnik za učenike i obavijest za učitelje

Autor: Administrator , 4. 5. 2018. 09:06

U petak, 11. 5. 2018., obilježit ćemo Dan Eko-škole temom „EUROPSKA GODINA KULTURNE BAŠTINE - BUDIMO ZAJEDNO ČUVARI HRVATSKE TRADICIJSKE KULTURE“.

Toga dana nema redovite nastave već se rad odvija u radionicama prema ranije dogovorenim temama i voditeljima od 8,00 do 11,30.

 

 [više]

Rezultati akcija prikupljanja starog papira održanih 23. i 24. 4. 2018.

Autor: Administrator , 25. 4. 2018. 09:39

U posljednjoj akciji prikupljanja staroga papira prikupili smo 3120 kg starog papira. Čestitamo učenicima 4.B razreda i učiteljici Ani Vuksanović koji su u ovoj akciji prikupili najviše papira - 687 kg. Pohvale i vrijednim, učenicima 3.b razreda i učiteljici Jasenki Matijević jer su velikim trudom prikupili 514.5 kilograma papira i tako zauzeli drugo mjesto, kao i učenicima 6.a i njihovoj razrednici Lidiji Grganović na prikupljenih 426 kg papira i osvojenom 3. mjestu. 

 [više]

Eko-akcijama obilježili smo Dan planeta Zemlja

Autor: Administrator , 23. 4. 2018. 18:38

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša u cilju zaštite prirodnih resursa te kako bi se skrenula pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Budući da smo mi eko-škola s Dijamantnim statusom brojnim akcijama  obilježili smo ovaj važan eko-nadnevak. 

 [više]

Kozmetika iz naše zelene knjižnice

Autor: Administrator , 10. 2. 2018. 15:41

29. 1. 2018. g  ekolozi i knjižničari naše škole udružili su snage u radionici  Kozmetika iz naše zelene knjižnice.

 [više]

Predavanje o održivom razvoju

Autor: Administrator , 19. 12. 2017. 08:23

Ovih dana našu školu posjetio je Kristijan Hranić, voditelj projekta Udruge Iskra waldorfska inicijativa i Matija Malinović član Udruge. Učenicima 6.b razreda održali su predavanje o održivom razvoju. 

 [više]

Trinaest godina posjećujemo azil u Nemetinu

Autor: Administrator , 19. 12. 2017. 08:12

Tradicionalno u sklopu programa Eko-škole u prosincu organiziramo akciju prikupljanja pomoći psima u azilu u Nemetinu. I ove godine, trinaesti put za redom (od 2005. godine) nismo iznevjerili pse u azilu. 

 [više]

Radionica o kompostiranju za naše prvašiće

Autor: Administrator , 13. 11. 2017. 17:55

Učiteljica Mirta Ćosić dovela je svoje prvašiće 10. studenoga 2017.   u školski park na radionicu o kompostiranju. U tajne kompostiranja uvela ih je mr.sc. Biljana Pavić. Pomagali su joj osmaši Luka Dugalić, Loren Kramarić, Dorijan Sever i petaš Adorijan Purgar. Dva dana ranije osmaši Loren Kramarić, Patrick Jelić i Dorijan Sever prosijali su kompostnu hrpu oformljenu proljetos i pripremili kompostere za novu kompostnu hrpu. Sve ovo odvijalo se pod budnim okom našeg domara Antuna Krstina. Proizveli su oko 0,8 m3 novog komposta kojim ćemo prihraniti naše cvijeće i drveće u parku.

Prvašiće se upoznalo s metodom, alatima i adekvatnim mjestima za kompostiranje. Naša škola je jedna od rijetkih škola koja kompostira već 17 godina. Ovom radionicom učenike prvih razreda upoznalo s dobrobitima kompostiranja i kako će ga oni u budućnosti koristiti. Kroz edukativnu igru, učenici su učili odvajati otpad u odgovarajuće spremnike te što je dobro odvojiti za kompost što ne. Upoznali su se s pravilima kompostiranja te sudjelovali u formiranju nove kompostne hrpe i usitnjavanju grana. Podijeljeni su im i školski letci o kompostiranju kako bi mogli i svoje ukućane upoznati s kompostiranjem.

Osim toga, raspravljali su i o svojim svakodnevnim potrošačkim navikama i kako ono što konzumiramo utječe na okoliš. Prekomjernim iskorištavanjem ionako već ograničenih resursa vratili su se na kompostiranje kao jedan od načina smanjenja otpada na odlagalištima čime se štede i ostali resursi.

mr.sc. Biljana Pavić

 [više]

Glas Slavonije: Zelena zastava dijamantnog sjaja

Autor: Administrator , 6. 6. 2017. 10:07

OŠ “August Šenoa” već 14 godina ponosi se laskavom titulom ekoškole, priznanju za rad na osvještavanju zelenog načina razmišljanja i djelovanja kod učenika, nastavnika i ostalih zaposlenika. Među prvima u gradu i županiji okitili su se 2003. statusom ekoškole i nastavili ga čuvati i nadograđivati svih ovih godina. Do sada, status je uspješno obnavljan pet puta, da bi škola ove godine stekla dijamantni status ekoškola. Rad u programu ekoškole i održavanje iznimno visokih standarda koje pred svoje male i velike ekologe postavlja Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš zahtijeva kontinuiran trud, zalaganje i entuzijazam, ali i svakodnevno osmišljavanje novih projekata.

 [više]

Pozivnica na svečanost prigodom stjecanja dijamantnog statusa Eko-škole

Autor: Administrator , 27. 5. 2017. 17:48

U utorak 30. svibnja 2017. godine u 18,00 sati u školskoj dvorani održat će se školska svečanost prigodom stjecanja dijamantnog statusa Eko-škole i ponovnog podizanja Zelene zastave. U učionici broj 4 moći ćete vidjeti izložbu „Naš put do dijamantnog statusa Eko-škole koju su pripremili ekolozi 8.b razreda te učiteljice Anica Bokor i Biljana Pavić

Dovoz učenika putnika s Brijesta 30. 5. 2017. na samu svečanost bit će u 16,45h, a povratak na Brijest u 19,00h poslije svečanosti.

 [više]

OŠ „August Šenoa“ u Zagrebu dodijeljen certifikat o dijamantnom statusu Ekoškola i nova zelena zastava

Autor: Administrator , 17. 5. 2017. 08:53

U sklopu tradicionalne godišnje svečanosti Ekoškola u Hrvatskoj koja je 12. svibnja 2017. godine organizirana u Zagrebu, zbog iznimnog doprinosa u promociji zaštite okoliša i podizanju ekološke svijesti u svojoj školi OŠ „August Šenoa“  dodijeljen certifikat o dijamantnom statusu  Ekoškola i prestižna zelena zastava.

 [više]

Rezultati akcija prikupljanja staroga papira održanih 9. i 10. 5. 2017.

Autor: Administrator , 11. 5. 2017. 10:18

U posljednjoj akciji prikupljanja staroga papira prikupili smo 2900 kg starog papira. Čestitamo učenicima 5.A razreda i učiteljici Lidiji Grganović koji su u ovoj akciji prikupili najviše papira - 757 kg. Pohvale i vrijednim, učenicima 3.b razreda i učiteljici Ani Sušić jer su velikim trudom prikupili 544 kilograma papira i tako zauzeli drugo mjesto, kao i učenicima 7.b i njihovoj razrednici Zorici Jukić na prikupljenih 270 kg papira i osvojenom 3. mjestu.  

 [više]

Zelena čistka

Autor: Administrator , 4. 5. 2017. 14:59

Jučer 3.5.2017. g. grad Osijek organizirao je „Zelenu čistku“. Akcija se provodila u sklopu globalnog pokreta „Let's do it!" World cleanup 2017. kako bi se obilježio Dan planete Zemlje. Toj akciji pridružila se i naša škola te je trinaest učenika u pratnji knjižničarke Anice Bokor i učiteljice razredne nastave Anđele Meštrović ( u našoj je školi na stručnom osposobljavanju) krenulo na Zeleno polje bb gdje se održavala akcija čišćenja divljeg odlagališta. 

Dnevnik Osječke Televizije:

 [više]

Ekolozi posjetili Poljoprivredni fakultet na Festivalu znanosti

Autor: Administrator , 4. 5. 2017. 10:35

I ove godine od 24. do 29. travnja 2017.  održao se FESTIVAL ZNANOSTI, 15. po redu u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva  znanosti i obrazovanja. Tema Festivala znanosti 2017. bila je „Vrijeme“ (i kronološko i meteorološko).

 [više]

USPJELI SMO! Imamo Dijamantni status Eko-škola

Autor: Administrator , 26. 4. 2017. 08:24

Jučer nam je stigla lijepa vijest. Nacionalni koordinator Eko-škola Udruga „Lijepa Naša Zagreb“ proslijedio nam je odluku Međunarodnog koordinatora Eko-škola. Nakon 14 godina vrijednog ispunjavanja svih zadanih smjernica u Programu Eko-škole stekli smo Dijamantni status Eko-škola!

 [više]

Kuharica po izboru učenika OŠ Augusta Šenoe

Autor: Administrator , 23. 4. 2017. 21:58

Učenici 5.a u 5.b razreda šk. 2015./2016.g. dobili su zadatak da istraže stare kuharice i odaberu zdrave recepte koje će preporučiti svima koji se žele zdravo hraniti. Na taj smo se način pridružili međunarodnom projektu "Mi jedemo odgovorno". Pred sobom imate recepte "petaša" koji će riješiti nedoumicu, što danas skuhati? Dobar tek, žele vam učenici 5.a i 5.b razreda, Karla Kulić (7.b) koja je informatički sve obradila i oblikovala te voditeljice projekta mr.sc. Biljana Pavić i knjižničarka Anica Bokor.

 [više]

Zbrinjavanje otpada u našoj školi

Autor: Administrator , 18. 4. 2017. 09:55

Projekt sakupljanja starog papira i plastičnih čepova, projekt skupljanja boca i baterija. Projekt Kompostiramo i zdraviju budućnost biramo.

 [više]

Kompostiramo i zdraviju budućnost biramo Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 18. 4. 2017. 09:50

Naš letak o kompostiranju možete pogledati u privitku.

 [više]

14. ožujak - Dan hrvatske himne

Autor: Administrator , 14. 3. 2017. 08:41

14. ožujka obilježava se Dan hrvatske himne.  Nacionalna himna Republike Hrvatske je Lijepa naša domovino. Autor tih stihova je ilirac Antun Mihanović, a njegova  pjesma je prvi put tiskana pod naslovom Horvatska domovina 14. ožujka 1835.  godine u  Danici.  Josip Runjanin, inače glazbeni amater,  uglazbio je stihove Mihanovićeve pjesme, a godine 1891. u Zagrebu je otpjevana  prvi put kao hrvatska himna pod naslovom Lijepa naša.

 [više]

Imamo li uvjete za stjecanje dijamantnog stusa Eko-škole?

Autor: Administrator , 13. 3. 2017. 08:05

Desetog ožujka 2017. godine u nadzornoj posjeti našoj školi bila je mr.sc. Teuta Skorin, nacionalna koordinatorica Međunarodnog programa Eko-škola. Školske koordinatorice programa  učiteljice Anica Bokor i Biljana Pavić te pedagoginja Ivana Gašparac predočile su dokaze o dosadašnjim aktivnostima koje su provedene na našoj školi u svezi ovog međunarodnog programa. 

 [više]

Dvanaest godina pomažemo psima u azilu u Nemetinu

Autor: Administrator , 21. 12. 2016. 08:45

Tradiciju pomaganja psima u azilu u Nemetinu započetu 2005. godine nismo ni ove godine prekinuli. Zahvaljujući učenicima 1.a, 2.b, 3.a, 3.b, 4.a, 5.a, 5.b, 6.a, 7.b i 8.b razreda i njihovim razrednicama razveselili smo pse igračkama, hranom, dekama, posudama za hranu... Od prikupljenoga novca kupili smo dvije vreće od 15 kg hrane za pse. 

 [više]

Izložba fotografija aktivnosti provedenih u Međunarodnom projektu "We Eat Responsibly" prigodom Dana škole

Autor: Administrator , 14. 11. 2016. 09:24

Poželjeli smo svoja lijepa iskustva u Međunarodnom projektu„We Eat Responsibly“ podijeliti sa svima. Stoga smo prigodom Dana škole postavili izložbu provedenih prošlogodišnjih aktivnosti u projektu. Ekolozi 8.b i knjižničari marljivo su polijepili sve fotografije na papire i postavili izložbu. Osim fotografija mogu se vidjeti i objavljena Kuharica po izboru učenike OŠ „August Šenoa“ - koju su uredile Karla Kulić 8.b i učiteljica Anica Bokor. 

 [više]

Sudjelovali smo na Međunarodnoj konferenciji „We Eat Responsibly Menu for Change“ u Pragu

Autor: Administrator , 1. 11. 2016. 12:14

U Pragu je od 21. - 23. 10. 2016. održan Međunarodni forum „Meni za promjene“ u sklopu projekta „We Eat Responsibly“ u koji smo bili uključeni prošle školske godine. U hrvatskoj delegaciji bili su Nada Horvat,prof. - ravnateljica OŠ Visoko iz Visokog, Teuta Skorin, dipl.ing i mr.sc. Josip Gregac iz Udruge Lijepa Naša Zagreb, Marija Škes, mag.educ.reh i Ana Puljak, dr.med.,spec.javnog zdravstva iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar iz Zagreba, te Ema Bučević,prof. iz OŠ Žrnovnica iz Žrnovnice i mr.sc. Biljana Pavić iz OŠ A. Šenoa iz Osijeka.

 [više]

 NAŠA ŠKOLA

Program Eko-Škole

Priloženi dokumenti:
Vizija i misija skole.ppt

Raspored informacija

LATINSKE IZREKE
untitled
Razredne obavijesti

   

   

   

   

Raspored zvonjenja

Jelovnik

 TJEDNI JELOVNIK 10.6.-14.6.2019.

PONEDJELJAK: kroasan s čokoladom- cedevita

UTORAK: hrenovka u tijestu - jabuka

SRIJEDAkrofna s čokoladom- mlijeko

ČETVRTAK: pizza

PETAK: čokoladni muffin- sok

 

 

 

 

DOBAR TEK!

Vaša teta kuharica Anica

 

Školski facebook

Izvannastavne aktivnosti

ANKETA
Koliko vremena dnevno provedeš na internetu?


Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Na današnji dan

14.3.1879.

Datoteka:Albert Einstein Head.jpg

1879. - rođen Albert Einstein, njemački fizičar i nobelovac.

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola August Šenoa Osijek / Drinska 14, HR-31000 Osijek / os-asenoa-os.skole.hr / ured@os-asenoa-os.skole.hr
preskoči na navigaciju