preskoči na sadržaj

Osnovna škola August Šenoa Osijek

vijesti

Izložba radova naših učenika

Autor: Administrator , 6. 9. 2022. 11:30

Gradska i sveučilišna knjižnica izložit će radove naših učenika u koje su uložili veliki trud! 
Pozivamo vas na otvorenje izložbe
8. 9. (četvrtak) 
u 18 sati. 
Dobro došli!
 
 [više]

Web stranica školske knjižnice

Autor: Dolores Batrac, 22. 1. 2021. 09:54

Dragi učenici, 

web stranici školske knjižnice možete pristupiti putem sljedećeg linka: https://sites.google.com/view/knjiznicasenoa/home.

 [više]

AKTIVNOSTI ŠKOLSKE KNJIŽNICE U MJESECU HRVATSKE KNJIGE 2020./2021.

Autor: Mateja Beck, 19. 10. 2020. 14:27

RED. BR.

DATUM

RAZRED

TEMA

NAPOMENA

1.

16. 10.

1.B

UPOZNAVANJE S KNJIŽNICOM

 

2.

16. 10.

1.B

IZ MAMINE( BAKINE ) KUHINJE- PALE SAM NA SVIJETU- ilustracija najdraže hrane

 

3.

23. 10.

(1. i 2. sat)

1.A

IZ MAMINE( BAKINE ) KUHINJE- PALE SAM NA SVIJETU- ilustracija najdraže hrane

 

4.

6. 11.

(3. i 4. sat)

2.A

DRUGI DNEVNIK PAULINE P. – Idemo na dijetu- pisanje poruka na temu zdravlja i ilustriranje- straničnik

 

 

5.

23.10.

(3.i 4. sat)

2. B

PRIČA O BENU- ilustriranje najljepšeg dijela- slikovnica

 

6.

27. 10.

(1. i 2. sat)

3.A

MALI JAN IMA PLAN- Tužna ulica – izražajno čitanje i prikazivanje priče u obliku stripa

 

7.

27.10.

(4. i 5. sat)

3.B

MALI JAN IMA PLAN- Tužna ulica – izražajno čitanje i prikazivanje priče u obliku stripa

 

8.

 

4. R

KUĆNI LJUBIMCI-čitanje teksta i ilustracija

 

9.

 

20.11.

(2. sat)

5.A

SLON I VELIKODUŠNOST- ilustriranje i opis postupka velikodušnosti

 

10.

20. 11.

(1. sat)

5.B

SLON I VELIKODUŠNOST- ilustriranje i opis postupka velikodušnosti

 

11.

28.10

(1. i 2. sat)

6. A

VJEVERICA I OPTIMIZAM- ispisivanje  i ilustracija optimistične poruke s ilustracijom - straničnik

 

12.

26.10.

(1. i 2. sat)

6.B

VJEVERICA I OPTIMIZAM- ispisivanje i ilustracija optimistične poruke - straničnik

 

13.

20.10.

(5. i 6. sat)- jutarnja smjena

7.A

LJETO ZA PAMĆENJE- čitanje s predviđanjem

 

14.

21. 10.

(1. i 2. sat)

7.B

LJETO ZA PAMĆENJE- čitanje s predviđanjem

 

15.

28. 10.

(5. i 6. sat)

8.A

LJETO ZA PAMĆENJE- čitanje dijelova knjige- izrađivanje naslovnice

 

16.

26. 10.

(3. i 4. sat)

8.B

LJETO ZA PAMĆENJE- čitanje dijelova knjige- izrađivanje naslovnice

 

 [više]

DJEČJI TJEDAN Vijest ima dokument u privitku

Autor: Mateja Beck, 14. 10. 2020. 14:31

Obilježavanje Dječjeg tjedna započeli smo 8. listopada s učenicima 4.r. i učiteljicom Mirtom Ćosić.

Učenike je s  ljudskim i dječjim pravima te Deklaracijom i Konvencijom upoznala knjižničarka Anica Bokor.  Nakon toga su dobili zadatak da  ilustriraju jedno od dječjih prava. Nastali su zanimljivi crteži koje su obojali drvenim bojicama.

U petak 9. listopada, nastavili smo s obilježavanjem  Dječjeg tjedana, s učenicima 1. r. i učiteljicama Ljiljanom Opančar i Jasnom Novotni te učiteljicama 2. r. Mirnom Lišnić i Jasenkom Matijević.

Njihov je zadatak bio da prikažu zanimljive prizore dječje igre ili nezaboravne događaje iz djetinjstva crtajući kredom u boji po betonu.

Učenice 6. B (knjižničarke)  oblikovale su srca od slanog tijesta na koja će nakon bojanja ispisati  neka od dječjih prava. Na taj su način obilježile Dječji tjedan i Svjetski dan hrane.

Nastali su mnogi zanimljivi radovi koji se mogu vidjeti na fotografijama, a neke nam je nažalost oprala kiša koja od ponedjeljka uporno padala.

Knjižničarka Anica Bokor

 [više]

Valentinovo

Autor: Administrator , 22. 2. 2020. 15:51

Od početka veljače u knjižnici je svakodnevno  bilo vrlo zanimljivo i trajalo je do Valentinova. Mnogi su učenici poželjeli poslati lijepu poruku za Dan zaljubljenih. Izrađivali su zanimljive omotnice u kojim su bile ispisane lijepe riječi i rečenice upućene onima koji im mnogo znače. Pisma su završila u knjižnici u „valentinovskoj kutiji“, a onda su ih knjižničari na Valentinovo uputili u razrede i podijelili učenicima kojima su upućene. Pozitivna atmosfera bila je cijeloga dana.

Knjižničarka Anica Bokor

 [više]

Čitanje i radionice u GISK-u

Autor: Administrator , 4. 1. 2020. 15:35

11. i  12. prosinca učenici 3. i 1.a i 1.b razreda sa svojim učiteljicama: Mirtom Ćosić, Mirnom Lišnić , Jasenkom Matijević i knjižničarkom Anicom Bokor posjetili su GISKO. Knjižničarka Sanja Zavođa čitala im je zanimljive priče o kornjačama i  vuku koji je pokušao pronaći prijatelje. Nakon toga su slijedile radionice u kojima je bilo govora o strahovima i kako ih pobijediti i o prijateljstvu i kako pronaći pravog prijatelja. Učenici su pokazali interes za ovakav način rada, a zatim su ilustrirali dio priče koji im se najviše svidio. Učenički radovi bit će izloženi u prostoru knjižnice u Bosutskom naselju.

Anica Bokor

 [više]

Spremni za dolazak Božića

Autor: Administrator , 23. 12. 2019. 15:40

Predblagdansko vrijeme iskoristili smo mnogim aktivnostima u školskoj knjižnici. Aktivnosti smo započeli čitanjem Božićne bajke, a zatim je slijedila radionica kojom smo potaknuli empatiju za sve koji su u potrebi. Pridružili smo se mnogim akcijama koje su organizirane na razini škole i izvan nje. Spomenut ćemo neke : Nedjelja Caritasa, Pomozimo djeci u Africi, Za tisuću radosti i dr. Nismo pomagali samo ljudima, tu je i akcija Pomozimo psima u azilu. Održane su i kreativne radionice u kojima su knjižničari od papira izrađivali ukrase s božićnim motivima pa nam je u knjižnici veselo i šareno, a ako tomu dodamo i sve ove akcije u koje smo se uključili, sve je spremno za dolazak Božića.

Anica Bokor

 [više]

Večer čitanja

Autor: Administrator , 7. 6. 2019. 14:39

24. svibnja 2019. u školskoj knjižnici  je održana Večer čitanja. Sudjelovali su učenici: 4.a, 4.b, 5.a i 7.b razreda. Program su vodile knjižničarke Anica Bokor i Vedrana Mijić (knjižničarka na stručnom osposobljavanju). U knjižici smo se našli u 18 sati i pod svjetlom svijeća i baterija čitali sve do 20 sati. Učenicima smo prije toga ispričali kako je čitanje izgledalo dok nije bilo električne energije pa se sve radilo pri svjetlu svijeća ili petrolejskih lampa, a oni su bili spremni steći jedno takvo iskustvo.

 [više]

Ekoknjiga

Autor: Administrator , 27. 5. 2019. 14:30

Tijekom travnja i svibnja održane su radionice u kojima su knjižničari( učenici 4.a i 4.b, 5.a i 7.b) i knjižničarke Anica Bokor i Vedrana Mijić (knjižničarka na stručnom osposobljavanju) izrađivali likove od prirodnih materijala za našu ekoknjigu. 

 [više]

Radionica gline

Autor: Administrator , 15. 4. 2019. 09:17

U četvrtak 4. 4. 2019. održana je radionica u kojoj su učenici  izrađivali jaja od gline. U radionici je sudjelovalo 40 učenika (1.i 4.r.). Voditeljica radionice bila je učiteljica Mirna Lišnić, a pomagale su joj učiteljica Ana Vuksanović, knjižničarka Anica Bokor , Vedrana Mijić (knjižničarka na stručnom osposobljavanju, i Dora Križić (učiteljica na stručnom osposobljvanju). Učenici su izradili zanimljive radove koji će nakon što se ispeku i obojaju, poslužiti za ukrašavanje učionica, knjižnice i škole.

Anica Bokor, knjižničarka             

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Razne aktivnosti i druženja u knjižnici

 

Revizija knjižnične građe

Tijekom ljetnih praznika u našoj smo knjižnici obavili reviziju knjižničnog fonda. Pregledali smo svu knjižnu i neknjižnu građu koju knjižnica posjeduje i izlučili svu uništenu, oštećenu i zastarjelu građu. Presložili smo i građu na policama te obnovili oznake (naljepnice). Nakon mukotrpnog i dugotrajnog posla naša je knjižnica zablistala novim sjajem i sada s veseljem očekujemo naše ponovno druženje i suradnju s vama! Želimo vam puno uspjeha u novoj akademskoj godini!

                                                                                                                                                                                                 Vaše knjižničarke

 

Književni susret s književnicom Ivanom Šojat-Kuči

 

U utorak, 8. 5. 2012. godine, u našoj školi je održan književni susret i druženje s književnicom Ivanom Šojat-Kuči. Ivana Šojat-Kuči i sama je bila učenica naše škole i ovaj književni susret za nju je, osim profesionalne, imao i emocionalnu važnost. Književnica je učenike pobliže upoznala sa svojim romanima: Unterstadt, Ruke Azazelove i ostalim djelima, te otkrila zanimljive anegdote iz bogatog životnog iskustva. Učenici su uživali u susretu i pokazali veliki interes  za književni rad, ali i život autorice. Vrijeme predviđeno za druženje nije bilo dovoljno za pružanje odgovora na brojna  pitanja koja su učenici postavili. Na kraju susreta književnica je dijelila autograme zainteresiranim učenicima i zahvalila na lijepom druženju i buđenju starih uspomena.

 

Posjet studenata našoj knjižnici

 

U četvrtak, 3. 5. 2012. godine,  školsku knjižnicu posjetili su studenti 1. godine diplomskog studija Informatologije s Filozofskog fakulteta u Osijeku. U sklopu ovoga edukativnoga druženja studenti su prikupili informacije o načinima provođenja zaštite knjižnične građe koju knjižničarke svakodnevno provode u svome radu, te obavili intervju s knjižničarkom pripravnicom, Tihomirom Čop, koja je objavila znanstveni rad na temu zaštite knjižnične građe. Ovim se ugodnim druženjem potvrdila uspješna suradnja s Odjelom za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku i duboko vjerujemo da će se ona nastaviti i ubuduće.

 

Večer poezije, glazbe i plesa

 

24.04. 2012. U našoj je školi održana Večer poezije, glazbe i plesa u kojoj su sudjelovali učenici predstavljajući svoje pjesme mnogobrojnoj publici.

Veći broj pjesama koje su učenici izvodili za svoje roditelje, bake djedove, braću, sestre, učitelje i ostalu publiku, nastale su u radionicama pisanja stihova koje su započele obilježavajući Dan materinskoga jezika. Mnoge su pjesme nastale kao domaće zadaće na poticaj učiteljica ili samostalnoga rada i zapravo pokazuju da djeca vole pisati poeziju, a dodatna im je motivacija bila spoznaja da će najbolje biti predstavljene na Večeri poezije, glazbe i plesa. Nakon toga su svakodnevno u knjižnicu pristizale nove pjesme te je tada bio problem kako odabrati najbolje.m Odabrano je 25 pjesama koje su tematski povezane i raspoređene u četiri skupine, a pet učenika naše škole glazbeno je popratilo recitatore.

Da bi sve bilo baš onako kako su to one zamislile, zaslužne su: Anica Bokor i Jasna Novotni. Učiteljica Romana Borš-Mačak je pripremila glazbenu podlogu, učiteljica Mirta Ćosić je uvježbala plesnu skupinu, a učiteljica Ana Sušić se pobrinula za scensko uređenje.

Nakon priredbe roditelji i drugi gosti su mogli pogledati keramičku izložbu „Na krilima mašte i kreativnosti“ koju je priredila učiteljica Mirna Lišnić.

 

Veselo u knjižnici

 

Veljača je mjesec kada u knjižnici vlada gužva i veselje, učenici se svakodnevno okupljaju oko kutije  u koju ubacuju ljubavnu poštu. Mišljenje da pisanje pisama pored SMS poruka  i drugih elektronskih mogućnosti prenošenja poruka nije potrebno ne prolazi jer su se učenici naše škole svakodnevno okupljali oko kutije za Valentinovo.

U razgovoru s njima, saznali smo da im je jako drago kada na Valentinovo, učenice „poštarice“ u razredu pročitaju baš njihovo ime. Osim toga, ta se pisamca čuvaju za prisjećanje na školske dane. Pisalo se svakome, pisali su svi, a načuli smo da su se neki učenici potrudili i pisali sami sebi, baš smo znatiželjni što su si poželjeli, ali to naravno ostaje tajna. Ako ste ovaj puta zaboravili na Valentinovo i pisanje pisama, ne tugujte i na godinu će ponovo u knjižnici biti kutija za zaljubljene ili one koji  još uvijek vole pisati pisma.

 

               

         

 

Preuređenješkolske knjižnice

 

Zimski raspust iskoristili smo za temeljito preuređenje školske knjižnice. Cij nam je stvoriti multimedijalni centar škole i uljepšati našim učenicima i nastavnicima boravak, druženje i učenje u školskoj knjižnici.

 

Izložba knjiga

 

14.11. 2011. proslavili smo Dan škole. Učenici su, za roditelje, učenike i zaposlenike naše škole, priredili program koji je tematski bio vezan za naš Projektni dan i Dan eko škole, na temu šume.

 U holu škole su priređene prodajne izložbe radova od keramike, izložba radova koji su nastali savijanjem papira u tehnici 3D origami i izložba knjiga.

Izložba knjiga se sastojala iz dva dijela.

Prvi je dio bio naslovljen “August Šenoa u našoj knjižnici“.

 Tako su se svi posjetitelji mogli upoznati sa Šenoinim knjigama koje se nalaze u našoj školskoj knjižnici, a to su: Pjesme i putopisi; Ljubica; Kanarinčeva ljubovca; Šenoa: članci, kritike, govori; August Šenoa, rani nepoznati radovi; Zagrebulje i drugi feljtoni; Pripovijesti; Prosjak Luka; Prijan Lovro; Vladimir; Karanfil s pjesnikova groba; Povjestice; Čuvaj se senjske ruke; Branka; Zlatarovo zlato; Seljačka buna; Doigenes; Kletva.

Drugi dio izložbe je bio naslovljen „Izložba starih knjiga iz privatnih zbirki naših učitelja“, a sačinjavale su je knjige koje su naši učitelji željeli predstavit javnosti, a za tu su prigodu izvađene iz njihovih kućnih zbirki.

Naime, u razgovoru s kolegicama i kolegama, saznali smo da mnogi u svojim privatnim zbirkama čuvaju jako stare i vrijedne knjige. To nas je potaklo da napišemo i pošaljemo

zamolbu  svim zaposlenicima da se prijave oni koji bi bili spremni donijeti i izložiti svoje vrijedne knjige (starije od 50 g.).

Odaziv je premašio sva očekivanja, pa nam je nedostajalo izložbenog prostora. Također nas je iznenadilo zanimanje roditelja, učenika i učitelja za izložbu. Roditelji su predložili da se izložba organizira i sljedeće godine u Mjesecu hrvatske knjige i da bude dugotrajnija.

Od izloženih knjiga izdvajamo one koje su plijenile pozornost, a to su:

M. Lovrinčević: Niz novijih pripoviesti ruskih, Zagreb, 1896.;

Izvješće o stanju školstva u Hrvatskoj i Slavoniji, Zagreb, 1886.;

F. Aereboe: Besondere Tierzuchtlehre, Berlin, 1929.;

  

 

 

Druženje u Domu umirovljenika

 

Već tradicionalno, svake godine održava se druženje umirovljenika i učenika naše škole. Takav susret dogodio se i 9. studenoga 2011.g. u 10,00 sati  u Domu umirovljenika u Drinskoj ulici.

Naime, u Mjesecu hrvatske knjige provedena je akcija prikupljanja knjiga za našu školsku

knjižnicu. U toj smo akciji prikupili dosta knjiga koje sadržajno i tematski nisu za

osnovnoškolski uzrast pa smo ih odlučili darovati u knjižnicu Doma.

Pripremili smo i kraći zabavni program u kojemu su sudjelovali učenici 5.b, 4.a i 3.b r.

Učenici 5.b su recitirali poeziju Dragutina Tadijanovića i Dobriše Cesarića, učenici 4.r su izveli kraću dramsku točku, a sve su nas razveselili svojom plesnom  točkom učenici 3.a, otplesavši “Kiki ples“.

Na druženju su bili i ravnatelj OŠ August Šenoa Krešimir Ćosić, tajnica škole Marija Budrovac, učiteljice Ljiljana Opančar i Mirta Ćosić, knjižničarka Anica Bokor, računovođa i volonteri Vedran Čerina, Tihomira Čop i Maja Vrdoljak te ravnatelj Doma, gospođa Marija Bubalo i umirovljenici.

Ravnatelj Doma nam je zahvalio za darove i pozvao nas na ponovo druženje.

 

 

Radionica izrade likova iz bajki za školsku knjižnicu

 

28. 10. 2009. g. učiteljice Mirna Lišnić i Anica Bokor organizirale su radionicu izrade likova iz bajki kojima je oživljen prostor knjižnice.

U radionici su sudjelovali učenici 3.a, 7.a i 7.b razreda. Radionica je započela čitanjem pjesama koje su učenici napisali na temu likovi iz svijeta bajki.

Učiteljica Mirna Lišnić je pripremila papire s crtežima spomenutih likova te učenike upoznala sa samom tehnikom bojanja  bojama za staklo na prozirnicama.

Za sat vremena mogli su se uočiti veseli likovi osmišljeni sigurnim potezima naših marljivih učenika.

Nakon toga smo maštovito obojane likove izrezivali i spajali u mobile koji će uveseljavati prostor naše školske knjižnice.

 

 


NAŠA ŠKOLA

Program Eko-Škole

Priloženi dokumenti:
Vizija i misija skole.ppt

Raspored informacija

Razredne obavijesti

   

   

   

   

Raspored zvonjenja

LATINSKE IZREKE
untitled

Jelovnik

 TJEDNI JELOVNIK: 

28.11.-2.12.2022.

PONEDJELJAK: pizza

UTORAK:piroška vanilija- malina

SRIJEDA: kifla s makom

ČETVRTAK: lepinjice sa sirom-voće

PETAK: krofna sa čokoladom

 

 

 

Školski facebook

Izvannastavne aktivnosti

ANKETA
Koliko vremena dnevno provedeš na internetu?


Kalendar
« Prosinac 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola August Šenoa Osijek / Drinska 14, HR-31000 Osijek / os-asenoa-os.skole.hr / ured@os-asenoa-os.skole.hr
preskoči na navigaciju