preskoči na sadržaj

Osnovna škola August Šenoa Osijek

 > Nastava  > Predmeti  > Informatika

Intervju s učenikom: David Bjelac (8.a)

Autor: Administrator , 12. 9. 2017. 17:53

David Bjelac, učenik 8.a razreda prošli mjesec sudjelovao je u međunarodnom hackathon-u namijenjenom djeci od 8-18 godina u kojem je sudjelovalo 28575 malih programera diljem svijeta čime je postavljen novi svjetski rekord u ovom području. Riječ hackathon programerima je dobro poznata – to je događaj, najčešće u trajanju od nekoliko dana, u kojem se programeri okupljaju s ciljem zajedničkog rješavanja računalnih problema i izazova. 

 [više]

Obilježili smo Svjetski dan djevojaka u IKT i Svjetski dan plesa

Autor: Administrator , 6. 5. 2017. 14:27

Girls in ICT Days (Svjetski Dan djevojaka u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama) održava se svake godine, četvrtog četvrtka u travnju, od 2010. godine. Mi smo se i ove godine pridružili obilježavanju događaja na poziv Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologije u Osijeku koji je bio i domaćin. 

 [više]

Umne mape: Internet

Autor: Administrator , 24. 4. 2017. 09:37

Učenici petih razreda iz informatike su nedavno izrađivali umne mape na temu Internet. Mape su mogli raditi u tehnici po izboru - na papiru, s bojicama, na računalu itd. Što sve znaju desetogodišnjaci o internetu možete pogledati u nastavku i njihovim izvrsnim radovima!

 [više]

Uključili smo se u projekt BBC micro:bit - STEM revolucija

Autor: Administrator , 30. 3. 2017. 11:40

Institut za razvoj i inovativnost mladih početkom veljače ove godine pokrenuo je natječaj BBC micro:bit-STEM revolucija na koji se prijavila i naša škola. Tom prilikom našoj školi je donirano 20 micro:bit računala koje će učenici koristiti prvenstveno u nastavi informatike, no i u drugim predmetima izborne i redovne nastave. 

 [više]

Kad micro:bit zapjeva

Autor: Administrator , 30. 3. 2017. 10:16

Institut za razvoj i inovativnost mladih početkom veljače ove godine pokrenuo je natječaj BBC micro:bit-STEM revolucija na koji se prijavila i naša škola. Tom prilikom našoj školi je donirano 20 micro:bit računala. Osmaši su ih već imali prilike isprobati i napraviti svoje prve programe. Njihov prvi zadatak bio je pomoću micro:bita napisati program koji proizvoljno generira poeziju na temelju zadanih unosa (pridjevi, imenice, glagoli itd.).

 [više]

Državno natjecanje iz informatike

Autor: Administrator , 26. 3. 2017. 07:31

Državno natjecanje iz informatike INFOKUP 2017. i ove godine se održalo u Primoštenu od 14.-17. ožujka.  Učenici iz cijele države natjecali su se u tri kategorije: Algoritmi, Razvoj softvera i Osnove informatike. Našu školu ove je godine predstavljao učenik Patrik Briški (8.a). Patrik je nakon osvojenog prvog mjesta na Županijskom natjecanju u kategoriji Osnove informatike bio pozvan na Državno natjecanje kao jedini osnovnoškolski predstavnik iz Osijeka.

 [više]

1.mjesto na županijskom natjecanju i poziv na državno natjecanje iz informatike!

Autor: Administrator , 21. 2. 2017. 18:55

Ove godine na županijskom natjecanju iz informatike sudjelovalo je četvero učenika naše škole u kategorijama Osnove informatike i Primjena algoritama (Python). Najbolji rezultat ostvario je učenik 8.a razreda Patrik Briški (1.mjesto na županijskom natjecanju) u kategoriji Osnove informatike. Patrik je kao jedan od 15 najboljih učenika iz cijele Hrvatske prema ostvarenom rezultatu pozvan na državno natjecanje koje će se održati 14.-17. ožujka u Primoštenu.

 [više]

Pygame i Python (7.raz.)

Autor: Administrator , 16. 1. 2017. 11:18

Učenici 7.razreda upoznali su Pygame i osnovu rada u grafičkom korisničkom sučelju u Pythonu. Rad u grafičkom sučelju podrazumijeva prije svega poznavanje koordinatnog sustava i izvrsno snalaženje u određivanju koordinata točaka na ekranu. 

 [više]

Božićne i novogodišnje čestitke šestaša

Autor: Administrator , 27. 12. 2016. 18:37

Učenici šestih razreda su zadnji sat u prvom polugodištu izrađivali čestitke u MS Wordu koristeći oblike i njihove mogućnosti. 

 [više]

Prvo mjesto na natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja (Dabar) Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 18. 11. 2016. 10:23

Marko Škugor, učenik 6.a razreda osvojio je 1. mjesto na natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja u kategoriji učenika 5. i 6.  razreda. Natjecanje Dabar ove godine se po prvi puta održalo u Hrvatskoj , a na njemu je sudjelovalo 5927 učenika iz cijele Hrvatske, od toga više od 100 učenika naše škole od 2.- 8.razreda. U kategoriji KiloDabar (5. i 6. razred osnovne škole) sudjelovalo je 1982 učenika. Među njima najbolji je bio upravo Marko koji je s 80% riješenog testa osvojio 1. mjesto koje dijeli s još dva učenika. 

 [više]

Uključili smo se u Croatian Makers Ligu

Autor: Administrator , 2. 11. 2016. 10:31

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Sve škole sudionici dobit će potrebne robote na posudbu, odnosno u trajno vlasništvo. Učenici će robote programirati u sklopu izborne nastave informatike.

 [više]

Programiramo robote

Autor: Administrator , 25. 10. 2016. 08:43

Naša škola ove se godine uključila u projekt Croatian Makers. To je projekt koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Za učenje smo dobili pet mBot robota s kojima su se šestaši jučer na satu informatike prvi puta susreli i tako zakoračili u svijet robotike.

 [više]

Europski tjedan programiranja u 6.razredu

Autor: Administrator , 17. 10. 2016. 10:40

U sklopu izborne nastave informatike, 6.razredi će ovaj tjedan obilježiti Europski tjedan programiranja (Europe Code Week). Prošle je godine na projektu sudjelovalo više od pola milijuna ljudi u 46 zemalja u Europi i šire s ciljem razvijanja računalnog razmišljanja (computational thinking) i stjecanja digitalnih vještina. Učenici će u ovom izazovu rješavati 50 problemskih zadataka različite težine kroz sustav repl.it. 

 [više]

Plakati

Autor: Administrator , 6. 6. 2016. 09:48

Osmaši su na satu informatike izrađivali plakate na temu po izboru. U privitku možete pogledati nekoliko njihovih radova.

 [više]

Digitalna obrada slike

Autor: Administrator , 4. 6. 2016. 13:00

Osmi razredi su na satu informatike za kraj ove školske godine učili o osnovama digitalne obrade slike. Naučili su kako obrisati neželjeni element sa slike, kako urediti boje na slici, kako povezati dvije slike te kako raditi sa slojevima. U nastavku možete pogledati nekoliko njihovih radova.

 [više]

Voki

Autor: Administrator , 25. 4. 2016. 14:53

Učenici 6. razreda radili su na satu informatike Vokije. Na ovaj način naučili su kako snimiti zvuk preko mobitela, kako prebaciti snimak na računalo te kako koristiti računalni oblak - Dropbox. Možete li pogoditi tko je tko?

 [više]

Državno natjecanje iz informatike - INFOKUP 2016.

Autor: Administrator , 19. 3. 2016. 14:28

Od 15. do 18. ožujka u Primoštenu je održano državno natjecanje iz informatike INFOKUP 2016. na koje su pozvani najbolji informatičari osnovnih i srednjih škola. Natjecali su se u tri kategorije: Osnove informatike, Algoritmi i Razvoj softvera. Našu školu predstavljao je Matija Pavičić, učenik 8.b razreda u kategoriji Osnove informatike.

 [više]

Dolazak proljeća, pirati s Kariba i roboti iz 2116.g.

Autor: Administrator , 6. 3. 2016. 11:59

Peti razredi su se prošli mjesec upoznali s računalnom grafikom i programom Pixlr u kojemu su crtali crteže na zadanu temu. Pixlr Editor online je aplikacija za uređivanje slika koja nudi i naprednije mogućnosti od npr. programa Bojanje u Windowsima.

 [više]

Tangrami u Pythonu

Autor: Administrator , 27. 2. 2016. 20:24

Osmaši su nakon pixelart-a 'slagali' i tangrame u Pythonu. Tangram potječe iz Kine i jedna je od najstarijih slagalica. Ova matematička zagonetka sastoji se od sedam dijelova od kojih se slažu različite slike. Za ovaj zadatak učenici su koristili modul Pygame, a tangrame su crtali pomoću mnogokuta.

 [više]

Super Mario

Autor: Administrator , 23. 2. 2016. 20:37

Učenici osmih razreda napravili su svoje verzije popularne igrice Super Mario. U nastavku možete pogledati i odigrati nekoliko njih. Čuvajte se Goombe i vatrenih kuglica! 

 [više]

Pixelart u Pythonu

Autor: Administrator , 5. 2. 2016. 11:29

I dok se nekoliko učenika osmog razreda (Gabriel,Dominik N., Matija, Tin V. i Domagoj) spremaju na Županijsko natjecanje iz informatike, ostatak 8.a i 8.b razreda, a i neki od natjecatelja, prisjetili su se Pythona, programske petlje i crtanja u Pygame-u te su napravili nekoliko izvrsnih pixelart radova. Svi učenici koji su završili radove zaslužuju pohvalu pošto ovo nije bilo nimalo jednostavan zadatak!

 [više]

Sat kodiranja 2015

Autor: Administrator , 26. 12. 2015. 16:26

I ove godine obilježili smo Sat kodiranja, međunarnodni događaj u kojem je sudjelovalo nekoliko milijuna učenika iz više od 180 država svijeta. Sat kodiranja u 6.razredu proveli smo kao radionicu od dva školska sata u kojoj su učenici kroz igru Monster High ponovili svoje znanje iz osnova programiranja. Bilo je tu petlji, skokova, neobičnih algoritama, čokolade, duhova i još mnogo toga.

 [više]

Tin Krupilnicki (8.a) : Lego izložba

Autor: Administrator , 22. 12. 2015. 11:23

Učenik osmog razreda naše škole, Tin Krupilnicki, stručnjak je za informatiku. Osim što crta stripove i slaže vrlo zahtjevne Lego kocikce, on i animira filmove i programira igrice. Kako sve to stigne i koliko mu vremena treba za animiranje filma, saznat ćete u nastavku.S Tinom je razgovarala učenica Marija Budrovac (8.a), a radove je fotografirala Ana Marić (8.a).

 [više]

Čarolija petaša

Autor: Administrator , 13. 11. 2015. 08:27

Peti razredi ovaj su tjedan na satu informatike učili o osnovnim elementima grafičkog sučelja operacijskih sustava Windows i Linux. Također su kroz kviz ponovili gradivo o memorijskim jedinicama i zaključili da nam za zapis pitanja Koliko bajta ima ovo pitanje? treba treba točno 28 bajta. Bez upitnika. Izračunali su i koliko bi mp3 datoteka (svaka veličine 4 MB) stalo na usb stick kapaciteta 8GB. U prvoj grupi je sve prošlo dobro. U drugoj grupi je počelo dobro, a završilo....još bolje - kažu učenici. 

 [više]

Koordinatna grafika u Pythonu (7.raz.)

Autor: Administrator , 10. 11. 2015. 18:47

Ovaj tjedan diljem Europe obilježava se Europski tjedan programiranja (EU Code Week). Dok su se šestaši igrali u ledenom kraljevstvu s Annom i Elsom, sedmi su razredi dobili zahtjevniji zadatak. Trebali su izraditi crtež (po želji) pomoću koordinatne grafike. Radili su u Pythonu koristeći modul Pygame. 

 [više]

Obilježili smo Europski tjedan kodiranja (EU Code Week)

Autor: Administrator , 10. 11. 2015. 10:23

Učenici 6.razreda jučer su u društvu Anne i Else obilježili Europski tjedan kodiranja. Zadatak je bio riješiti dvadeset zadataka različite težine te na kraju napraviti vlastitu zimsku čaroliju. Svi učenici uspješno su riješili zadane zadatke, a veliki dio učenika je određen dio zadataka riješio i u Pythonu. Bez većih problema prolazili su kroz višestruke programske petlje i stvarali neobične motive zimskih pahuljica. 

 [više]

Kornjačina grafika (Python)

Autor: Administrator , 10. 11. 2015. 10:12

Učenici 6.razreda su se prošli tjedan na nastavi informatike upoznali s modulom turtle u Pythonu. Ovaj modul omogućava crtanje tzv.kornjačinom grafikom koja je vrlo popularna među učenicima osnovne škole. Do sada su naši učenici u Pythonu naučili sve programske strukture te se dobro snalaze i u petljama. Sve do sada naučeno pokušali su primijeniti u gornjačinoj grafici. Ovdje možete pogledati nekoliko njihovih radova i njihov prvi susret s 'kornjačom'. 

 [više]

Naslovi za školsku stranicu

Autor: Administrator , 2. 10. 2015. 11:34

Učenici sedmih razreda nastavu informatike započeli su radno. Njihov zadatak bio je osmisliti i izraditi sliku s nazivom škole za naslovnicu školske web stranice. Izvrsnih radova bilo je puno i bit će uistinu teško odabrati samo nekoliko njih koji će se prikazivati na školskoj stranici.

 [više]

Županijsko natjecanje iz informatike (2015.)

Autor: Administrator , 23. 3. 2015. 10:34

20.veljače održano je županijsko natjecanje iz informatike "Infokup 2015." na koje je bilo pozvano čak osmero učenika naše škole. U kategoriji Osnove informatike sudjelovalo je 32 učenika osnovnih škola iz Osječko-baranjske županije. Našu školu predstavljali su Matija Pavičić (7.b) i Zrinka Ljubić (8.b). Zrinka je je osvojila 8.mjesto, a Matija 10.mjesto.
 

 [više]

Obilježili smo Sat kodiranja (Hour of Code)

Autor: Administrator , 20. 12. 2014. 14:35

U četvrtak, 11.12. obilježili smo Sat kodiranja (Hour of Code). HOC globalna je incijativa pokrenuta s ciljempopularizacije programiranja i širenja svijesti o njegovoj važnosti. Ove godine u inicijativi je sudjelovalo preko sedamdeset milijuna sudionika iz cijelog svijeta, a među njima i učenici 5.razreda naše škole. Tom prigodom posjetio nas je gospodin Ivan Stamenković, predstavnik udruge Osijek Software City koji nam zajedno s nama sudjelovao u radionici, a na kraju nas je počastio sokovima i keksima. Također su s nama bili i učenici Isusovačke klasične gimnazije sa svojom profesoricom Verom Bilandžić koji su snimali promotivni spot za ovaj događaj.

 [više]

U koordinatnom sustavu (2.dio)

Autor: Administrator , 9. 11. 2014. 20:46

7. razredi su prošli tjedan na satu informatike pokazali kako se uistinu dobro snalaze u koordinatnom sustavu. Zadatak je bio napisati program koji će vas upitati što želite nacrtati (kvadrat, pravokutnik, kružnicu, kućicu, slona...) i zatim bi prema vašoj želji nacrtao određeni crtež. Programiramo u Pythonu i koristimo modul Pygame. 

 [više]

Učimo kroz igru

Autor: Administrator , 9. 11. 2014. 20:26

Prošlih nekoliko tjedana na informatici smo  u 5. razredu učili o algoritmima i osnovnim programskim strukturama i to na najzabavniji mogući način - kroz igru. Jedan sat proveli smo tražeći programske strukture u virtualnom svijetu uz Oculus rift, a drugi sat smo vježbali naučeno u igrici Code combat

 [više]

U koordinatnom sustavu (1.dio)

Autor: Administrator , 4. 11. 2014. 10:36

Prošli tjedan smo se na informatici u 7.raz. prisjetili koordinatnog sustava, matematike, novih filmova u kinu i Super Maria. Većina programskih jezika omogućava nam crtanje grafičkih elemenata. Treba samo imati na umu da je naš ekran sastavljen od niza malih točkica (piksela) složenih u stupce i retke. A svaka točka, znamo, ima svoje koordinate i prema njima možemo odrediti položaj bilo kojeg objekta na ekranu. 

 [više]

Europski tjedan programiranja: Macarena, Harry Potter i Python

Autor: Administrator , 24. 10. 2014. 11:40

Ove godine po drugi puta se obilježava Europski tjedan programiranja. Događaj je inicijativa mladih savjetnika potpredsjednice Europske komisije Neelie Kroes, a potporu su pružili i mnoge druge IT organizacije.
 
Neelie Kroes izjavila je: „Naši su životi danas digitalni, stoga su posebno mlađim generacijama potrebne digitalne vještine poput programiranja. U bliskoj budućnosti ono će biti ključno za stjecanje dobrih poslova i neophodno za osnivanje poduzeća."
 
 [više]

Županijsko natjecanje iz informatike (2014.)

Autor: Administrator , 20. 3. 2014. 10:39

Na županijskom natjecanju iz informatike Infokup našu školu je ove godine predstavljao učenik petog razreda Patrik Briški. Patrik je u svojoj kategoriji bio jedini natjecatelj pozvan na županijsko natjecanje u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji. Natjecao se u kategoriji Algoritmi (Python) i osvojio prvo mjesto. Čestitke Patriku na osvojenom rezultatu, znanju, trudu i upornosti! 

 [više]

Doodle

Autor: Administrator , 15. 11. 2012. 11:17

Učenici 5. razreda su na satu informatike izrađivali Doodle grafike za Google i svoju školu. Pogledajte neke od njihovih ideja. 

 [više]

 NAŠA ŠKOLA

Program Eko-Škole

Priloženi dokumenti:
Vizija i misija skole.ppt

Raspored informacija

LATINSKE IZREKE
untitled
Razredne obavijesti

   

   

   

   

Raspored zvonjenja

Jelovnik

TJEDNI JELOVNIK 19.2.-23.2.2018.

PONEDJELJAK: kifla sa šunkom i sirom- čaj

UTORAK: sendvič

SRIJEDA: kroasan s čokoladom- kakao

ČETVRTAK: pizza- voće

PETAK: kukuruzni prutić- jogurt

 

 

DOBAR TEK!

Vaša teta kuharica Anica

 

Školski facebook

Izvannastavne aktivnosti

ANKETA
Koliko vremena dnevno provedeš na internetu?


Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Na današnji dan

14.3.1879.

Datoteka:Albert Einstein Head.jpg

1879. - rođen Albert Einstein, njemački fizičar i nobelovac.

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola August Šenoa Osijek / Drinska 14, HR-31000 Osijek / os-asenoa-os.skole.hr / ured@os-asenoa-os.skole.hr
preskoči na navigaciju