preskoči na sadržaj

Osnovna škola August Šenoa Osijek

 

PODACI O STATUSU EKO-ŠKOLE

 

Međunarodne Eko-škole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih odgojno-obrazovnih ustanova (osnovne i srednje škole, dječji vrtići i učenički domovi, škole za djecu s posebnim potrebama i fakulteti). Nacionalni koordinator Eko-škola u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša.

Međunarodni program Eko-škole je razvila Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Founadtion for Environmental Education - FEE) kao odgovor na UN konferenciju 1992. godine. Program se službeno počeo provoditi od 1994. godine u Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji. Danas Eko-škole se provode u više od 59 država svijeta koje povezuju više od 46 000 škola.

Eko-škole su program i sustav nagrađivanja. Škole se nagrađuju  Zelenom zastavom sa znakom Eko-škole koja se može izvjesiti na zgradi škole ili izložiti u predvorju. Škole također dobivaju i povelju (certifikat) Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, pravo na logo (znak Eko-škole) koji će se nalaziti na dopisima, stječu mogućnost medijske promidžbe u Hrvatskoj i svijetu...

Cilj programa: ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika Eko-škole.

Zadaća: odgojiti mlade generacije osjetljivima na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

Status Eko-škole: je sustav nagrađivanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini što je osobitost ovog prepoznatljivog i kvalitetnog modela odgoja i obrazovanja. Škole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko-škole. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine. Nakon toga slijedi obnova statusa.

Škola mora dokazati da je u provedbi programa, prema zacrtanim smjernicama otišla “korak dalje”, produbila i proširila rad na izabranim temama te sve aktivnosti mora iscrpno dokumentirati na mrežnim stranicama programa - eko.lijepa-nasa.hr.

2. travnja 2003. godine postali smo dio brojne međunarodne obitelji škola, koje su ispunivši sedam zahtjevnih koraka,  stekle  status Eko-škola, a u program smo uključeni pet godine ranije. 

2005.-2013. godine obnavljali  smo status Eko-škole, kada smo stekli zlatni status Eko-škola. Sljedeće školske  godine (2016./17.)  ukoliko zadovoljimo kriterije steći ćemo dijamantni status Eko-škola.  Naša škola svakodnevno dokazuje  da  u provedbi programa, prema zacrtanim smjernicama ide  “korak dalje”,  produbljuje  i proširuje  rad na izabranim temama.

Školske koordinatorice Eko-škole: mr.sc. Biljana Pavić od 1998. i Anica Bokor, prof. od 2012.

Kumovi: Knjižara i papirnica SYGMA d.o.o. i Unikom d.o.o.

 

NAJZNAČAJNIJE AKTIVNOSTI I POSTIGNUĆA U PROVEDBI PROGRAMA EKO-ŠKOLA

 

Već godinama skupljamo stari papir i dobili smo u više navrata  nagrade za taj trud, uručene su nam i pohvalnice župana. Uređujemo okoliš; Prikupljamo plastične boce, baterije i čepove.  Novcem koji smo zaradili sakupljanjem  plastičnih boca koristimo u humanitarne svrhe (kupujemo hranu za pse u azilu u Nemetinu, usvojimo životinje u osječkom ZOO-vrtu na godinu dana, pomažemo djecu u Africi). Pošto smo ovo financirali  novcem od prikupljenih plastičnih boca  ostvarili smo načelo održivog razvoja. Imamo uređeno reciklažno dvorište i kompostište.  Od  jeseni 1993. ponosimo se našim edukativnim parkom koji je sađen u dvije etape: 1993. i  2000. godine.  Ove godine (2016.)  u sklopu međunarodnog projekta „Mi jedemo odgovorno“  u atriju  škole smo postavili uzdignute gredice gdje smo posadili ljekovito i začinsko bilje, te povrće. U školskom parku posadili smo bundeve i tikvice s kojima ćemo najesen tradicionalno sudjelovati na Izložbi bundeva i tikvica u GČ Retfala. Provodimo projekt  Zbrinjavanja otpada. Cilj nam je podići osviještenost naših učenika i njihovih roditelja ( potrošača) o nužnosti smanjenja otpada i njegovog recikliranja. Naše učenike učimo kako pravilno postupati s krutim otpadom, kako ga pravilno odlagati, smanjiti udio opasnog, otrovnog otpada i njegovo sigurno zbrinjavanje, štititi naše šume i nas sakupljanjem starog papira i njegovim uključivanjem u ponovnu upotrebu, kako postupati i reciklirati bio-otpad, kako pridonijeti uređenju i očuvanju naše okolice. Na školi kompostiramo od 2000. godine. Ove školske godine izradili smo  školski letek i snimili film o kompostiranju na našoj školi. Kompostiranje smo predstavili i na Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu 15. Ružičkini dani u Vukovaru. U više navrata u stručnim časopisima i zbornicima radova izašli su članci o kompostiranju u našoj školi.

Sudjelujemo na  ekološkim natječajima i natjecanjima  gdje smo u više navrata osvajali jedno od prva tri mjesta. Aktivni smo i  u velikim akcijama uređenja okoliša - Zelena čistka.

Uključivani smo u brojne međunarodne projekte  kroz Program Eko-škole, preko Unikoma d.o.o., Grada Osijeka, Breze ...: (Kampanja za manje otpada, Projekt „Šafran“, Stvaramo društvo bez otpada, Mladi za Zemlju, Mi jedemo odgovorno...). Da bi mogli primijeniti suvremene metodičke sustave u nastavnoj praksi naši učitelji se redovito educiraju.

Svoja iskustva rado dijelimo s drugima, tako da nas posjećuju vrtićarci, studenti osječkih fakulteta, učitelji, predstavnici drugih hrvatskih gradova i gradova i nevladinih udruga iz drugih država. Grad Osijek podupire naš rad plaćajući članarinu u Programu Eko-škola.

To su samo neke od brojnih aktivnosti koje smo dosad obavljali da bismo razvijali ekološku svijest i zadržali status Međunarodne Eko-škole.

 

mr.sc. Biljana Pavić

Anica Bokor,prof.

 

 

.                                                              


NAŠA ŠKOLA

Program Eko-Škole

Priloženi dokumenti:
Vizija i misija skole.ppt

Raspored informacija

Razredne obavijesti

   

   

   

   

Raspored zvonjenja

LATINSKE IZREKE
untitled

Školski facebook

Izvannastavne aktivnosti

ANKETA
Koliko vremena dnevno provedeš na internetu?


Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola August Šenoa Osijek / Drinska 14, HR-31000 Osijek / os-asenoa-os.skole.hr / ured@os-asenoa-os.skole.hr
preskoči na navigaciju